Sectorul bancar, profit net cumulat de 5,335 miliarde de lei în 2017

Sectorul bancar s-a menţinut profitabil pe tot parcursul anului 2017, cumulând la finalul anului un profit net de 5,335 miliarde de lei, superior celui din anul anterior, în condiţiile în care aproximativ 80% din instituţiile de credit au încheiat anul trecut cu rezultate financiare pozitive, potrivit Raportului anual al BNR.
Economica.net - vin, 29 iun. 2018, 14:59
Sectorul bancar, profit net cumulat de 5,335 miliarde de lei în 2017

Dimensiunea reţelei teritoriale a continuat să se restrângă şi în 2017, un număr de 205 sucursale şi agenţii bancare fiind închise, iar numărul salariaţilor din sistem s-a redus cu 352 persoane. În contextul achiziţiilor şi fuziunilor de pe piaţa bancară, sistemul bancar s-a restrâns de la 37 la 35 de instituţii de credit ca urmare a fuziunii prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, finalizată la începutul lunii mai 2017, precum şi a închiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia în luna noiembrie 2017.

De asemenea, în raport se menţionează că în cursul lunii mai 2018 a fost finalizat procesul de achiziţionare a unei participaţii calificate directe reprezentând 99,15% din capitalul social al Bancpost SA de către Banca Transilvania SA.

Conform raportului BNR, o altă modificare structurală s-a produs pe fondul schimbărilor consemnate în situaţia acţionariatului Băncii Transilvania care au implicat încadrarea acesteia, în luna decembrie 2017, în categoria instituţiilor de credit cu capital majoritar privat românesc. În contextul celor menţionate, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificări, numărul instituţiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescând de la 3 la 4, în timp ce numărul celor cu capital majoritar străin (inclusiv sucursalele instituţiilor de credit străine) s-a redus de la 32 la 29, prin închiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbţie şi trecerea unei instituţii de la categoria capital majoritar străin la capital privat autohton.

Cota de piaţa deţinută de instituţiile de credit cu capital majoritar privat autohton a crescut, astfel, de la 0,5% la 31 decembrie 2016 la 14,3% la 31 decembrie 2017. Concomitent, cota de piaţă a instituţiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituţiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeaşi măsură, de la 80,4% la 66%.

Cele 35 de instituţii de credit deţineau împreună active nete bilanţiere în sumă de 427,792 miliarde de lei la finele anului 2017, în creştere cu 8,7% faţă de anul anterior.

Pentru anul 2017, potrivit evaluării efectuate pe baza datelor aferente semestrului I 2016, au fost identificate 11 instituţii de credit ca fiind de importanţă sistemică – O-SII, respectiv Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Société Générale S.A., UniCredit Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Banca Transilvania S.A., Alpha Bank România S.A., Garanti Bank S.A., CEC Bank S.A., Bancpost S.A., Piraeus Bank S.A. şi OTP Bank S.A.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...