Sectorul bancar și de producție conduce investițiile în blockchain din Europa, dar oportunitățile vin din sănătate și utilități

Cheltuielile companiilor europene pentru soluții blockchain sunt prognozate să se ridice la 2 miliarde de dolari în 2021, cu o creștere robustă față de 2020, când piața a înregistrat o creștere mai lentă din cauza pauzei în investiții provocată de COVID-19. Potrivit unei noi actualizări a Ghidului Worldwide Blockchain Spending Guide al International Data Corporation (IDC), cheltuielile pentru blockchain în Europa aproape că se vor tripla din 2020 până în 2024, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pe cinci ani de 49,4% pentru perioada 2019-2024.
Lidia Neagu - mie, 21 apr. 2021, 22:21
Sectorul bancar și de producție conduce investițiile în blockchain din Europa, dar oportunitățile vin din sănătate și utilități

„Creșterea cheltuielilor europene în domeniul blockchain este robustă, având în vedere problemele cu care se confruntă economia globală în 2020 și situația încă adversă din 2021, în ciuda începutului unei ușoare redresări. Abordările tehnologiei blockchain se schimbă în cadrul companiilor, care își reconstruiesc procesele pentru a se adapta la transformarea digitală mai rapidă și inevitabilă”, a declarat Carla La Croce, analist senior de cercetare la IDC. „Ceea ce se întâmplă este că blockchain a început să fie văzut ca o componentă esențială a coloanei vertebrale digitale a organizațiilor.”

„Pandemia a făcut ca multe companii europene să își reducă bugetele digitale”, a declarat Radoslav Dragov, analist senior de cercetare, European Blockchain Practice Lead. „Furnizorii de tehnologie de succes de astăzi oferă de obicei soluții în care tehnologia blockchain este o parte esențială din soluţiile tehnologice mai largi. O abordare de succes se concentrează pe rezultate și pe sinergia dintre tehnologii, nu doar pe blockchain.”

Aproximativ o treime din cheltuielile europene pentru blockchain vor proveni din industria bancară, în special din cazuri de utilizare precum plățile și decontările transfrontaliere, acordurile de tranzacționare, finanțarea comerțului și decontările post-tranzacționare/tranzacții.

Sectorul bancar a fost în mod tradițional un lider în ceea ce privește cheltuielile legate de blockchain, dar acestea au fost stimulate și mai mult de valul recent de proiecte de decontare a tranzacțiilor, de adoptarea generalizată a criptomonedelor, de viitoarele reglementări (în general favorabile) la nivelul UE pentru criptoactive, precum și de popularitatea tot mai mare a Central Bank Digital Currency (CBDC). Analiştii preconizează că industria bancară va menține un ritm puternic de investiții în blockchain, cu un CAGR pe cinci ani de aproape 51%.

Sectorul bancar este urmat de producția de proces și de producția discretă ca fiind cele mai mari industrii în ceea ce privește cheltuielile blockchain, reprezentând împreună aproape un sfert și având o creștere peste media europeană. Diferenţa dintre cele două sta în modul în care se realizează. Pentru a crea produse, producătorii discreți asamblează piese (mașini, biciclete, piese de mobilier, ect). Dar chiar și după ce produsul respectiv este terminat, piesa poate fi dezasamblată, componentele pot fi schimbate sau folosite pentru altceva, în schimb la producţia de proces produsele finite nu pot fi dezasamblate (medicamente, lacuri şi vopseluri, băuturi)

Cazurile de utilizare de top în aceste industrii sunt proveniența loturilor și gestionarea activelor şi mărfurilor, ambele legate în mod inextricabil de gestionarea lanțurilor de aprovizionare.

Potrvit IDC, acest lucru confirmă rolul crucial jucat de sectorul lanțului de aprovizionare în stimularea cheltuielilor legate de blockchain, nu numai în Europa, ci și la nivel global.

„Pandemia a evidențiat necesitatea unor lanțuri de aprovizionare rezistente și transparente, în care informațiile în timp real permit o mai bună planificare și gestionare a resurselor”, a declarat Dragov. „Un factor important în popularitatea primului caz de utilizare este noua reglementare privind proveniența produselor, în special la nivelul UE.”

Rata de creştere a investiţiilor în blockchain în următorii cinci ani în Europa este condusă de sectorul sănătății, industria cu cea mai rapidă creștere în Europa, urmată de sectorul bancar, de procesare și de producția discretă, dar și de comerțul cu ridicata, utilități și administrația centrală.

Sectorul sănătății a fost impulsionat de noile proiecte și soluții în domeniul consimțământului informat electronic (econsent) pentru studii clinice, al recrutării pentru studii clinice și al studiilor privind dispozitivele medicale IoT, precum și de eficacitatea blockchain în măsurile de combatere a contrafacerii. Asistența medicală a fost impulsionată de noi proiecte și soluții în domeniul consimțământului informat electronic (econsent) pentru studii clinice, recrutarea de studii clinice și studii de dispozitive medicale IoT, precum și de eficacitatea blockchain în măsurile de combatere a contrafacerii.

Serviciile de sănătate și administrația centrală vor privi spre blockchain din perspectiva gestionării identității, fiind cele mai mari cazuri de utilizare pentru aceste industrii. Pandemia COVID a evidențiat beneficiile utilizării blockchain pentru gestionarea identității, securitatea criptografică permisă de blockchain atrăgând atenția guvernelor europene.

IDC a identificat, de asemenea, utilitățile ca fiind o industrie interesantă pentru blockchain. De exemplu, în ceea ce privește sustenabilitatea, blockchain poate juca un rol esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și a degradării mediului. Acest lucru va fi valabil și pentru multe alte industrii care pot înregistra amprenta de carbon și pot dovedi acreditările de sustenabilitate ale produselor.

Din punct de vedere tehnologic, serviciile IT și serviciile de afaceri (combinate) vor reprezenta mai mult de 65% din toate cheltuielile blockchain în 2021, crescând cota lor pe tot parcursul perioadei de prognoză.

Te-ar mai putea interesa și
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani,......
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acțiunile Intel au scăzut cu 10%, în urma raportării unor rezultatelor financiare dezamăgitoare
Acţiunile Intel au scăzut vineri cu până la 10%, din cauza rezultatelor trimestriale şi anuale dezamăgitoare raportate ...
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Protecția datelor personale în era digitală: cum să vă păstrați informațiile personale în siguranță pe internet
Informațiile personale au devenit digitale, iar numărul atacurilor cibernetice este în creștere de la an an, astfel că ...
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de degivrarea aeronavelor
CNAB: Traficul aerian pe Aeroportul Otopeni se desfășoară normal. Unele curse au întârzieri la decolare, cauzate de ...
Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri ...