CEC Bank, creștere record a activelor și tranziția de la dosarul cu șină la tehnologia blockchain

2020 a fost un an plin de provocări pentru CEC Bank. Pe de-o parte, banca a trebuit să gestioneze provocările ridicate de pandemie și, în același timp, a început să implementeze planul de modernizare care a stat la baza infuziei de capital de la sfârșitul lui 2019.
Economica.net - joi, 17 dec. 2020, 10:20
CEC Bank, creștere record a activelor și tranziția de la dosarul cu șină la tehnologia blockchain

„Avem o creștere record a activelor, de 20% după primele 11 luni ale anului și cel mai probabil, la finalul anului vom trece de pragul de 40 mld. lei. Pe parcursul anului, am „luptat” pe 2 fronturi: pe de-o parte să facem tot ce ține de continuitatea activități și de siguranța clienților și a salariaților față de noul coronavirus și, în paralel, să implementăm și proiecte de modernizare și transformare a băncii, astfel încât să fim mai eficienți și mai agili”, explică Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.

Potrivit celui mai recent sondaj privind riscurile sistemice realizat de BNR, băncile consideră că riscul de credit a crescut și intră în categoria riscurilor sistemice. La sfârșitul lui decembrie expiră moratoriul public de amânare a ratelor și deocamdată nu se știe dacă va exista o soluție legislativă de prelungire, în condițiile în care aproape 15% din creditele din portofoliul băncilor beneficiază de astfel de amânări.

„La CEC Bank, unul din zece credite beneficiază de astfel de amânări. Avem o pondere mai redusă a creditelor amânate decât media din sistemul bancar, iar faptul că am venit cu o soluție proprie, destul de flexibilă și ușor de accesat, încă de la începutul pandemiei, înainte de adoptarea ordonanței privind moratoriul public, cred că a contribuit la acest lucru. Trebuie să ne gândim foarte bine ce vom face pe viitor cu aceste credite. Mi se pare de bun simț să căutăm soluții pentru acei clienți care și-au construit businessuri viabile și a căror activitate a fost afectată independent de voința sau acțiunile lor – pot găsi multe astfel de exemple în sectorul horeca. Sunt clienți care, în momentul în care pandemia se va termina, își pot relua activitatea și pot avea o revenire chiar în V, deci ar trebui sprijiniți să treacă cu bine peste această perioadă. Ce vreau să punctez este că soluția de amânare trebuie să targetată către cei cu adevărat afectați. Nu văd de ce ar avea nevoie de amânarea ratelor cei ale căror venituri nu au fost afectate”, spune Bogdan Neacșu.

Deteriorarea condițiilor macroeconomice au determinat băncile să constituie provizioane suplimentare pe parcursul acestui an, deși existența moratoriului public a permis băncilor să nu provizionezecreditele amânate.

„La nivelul CEC Bank, am constituit deja provizioane suplimentare – pentru întreg anul 2020, este vorba de cca 400 de mil de lei. Și dacă ne uităm în piață, și restul băncilor au constituit astfel de provizioane – deci cel puțin o parte din impactul negativ al acestei crize a fost deja înghițit”, spune Neacșu.

În ciuda majorării cu 100 de milioane de lei a cheltuielilor cu provizioanele, CEC Bank a înregistrat un profit solid de la începutul anului: circa 275 de milioane de lei la noiembrie 2020 și Neacșu estimează un profit de circa 300 de milioane de lei la final de 2020.

„Am atins țintele legate de creșterea portofoliului: active, credite, depozite. Dacă ne uităm la rezultatele operaționale – venituri nete din dobânzi, operațiuni – suntem la 94% grad de realizare, în condițiile în care dobânzile medii de pe piață au scăzut cu 40%, afectând veniturile băncilor”, mai spune Bogdan Neacșu.

Pentru anii viitori, CEC Bank vizează diversificarea surselor de venit, prin creșterea bazei de clienți care folosesc banca pentru operațiuni de zi cu zi. „Sumele aferente conturilor curente au crescut cu aproximativ 30% de la începutul anului, iar veniturile din comisioane sunt în creștere”, spune Neacșu. Sursele atrase de la clienți au crescut cu 20% față de sfârșitul anului trecut, în timp ce finanțările noi au fost de circa 6,3 miliarde lei, iarexpunerea pe titluri de stat a înregistrat o creștere de 4,5 miliarde de lei. Agricultura șiindustria au atrascelemaimultefinanțări – de peste 1 miliard de lei fiecare, dar am văzutcreșterișiînconstrucții, șiîncomerț.

„Anul 2021 va fi un an extrem de important pentru noi întrucât vom accelera investițiile în tehnologie și în furnizarea de experiențe omnichannel”. Potrivit acestuia, digitalizarea va juca un rol esențial în transformarea CEC Bank. „Am lansat deja conturile online pentru persoane fizice la începutul anului, iar în 2021 vom continua să adăugăm noi produse, inclusiv de creditare, pe platforma CEC_IN dedicată persoanelor fizice. Ne uităm la tehnologii emergente, inclusiv blockchain întrucât tendința este de a migra către principiile lean, eliminând operațiuni si etape ce nu adaugă valoare din perspective clientului”, mai spune Neacșu.

„Viziunea noastră este una hibridă, în care sucursalele și business-ul generat de către acestea vor continua să existe alături de serviciile digitale. Mediul tradițional oferă un punct de implicare, servicii personalizate și experiențe care, uneori, nu pot fi oferite în mediul online.La nivel de produse și fluxuri însă, acestea vor fi unitare indiferent de canalul pe care consumatorul ajunge la bancă”, adaugă Neacșu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...