Sectorul pomicol are la dispoziţie în 2015 fonduri UE şi naţionale de peste 8,8 milioane euro

Fondurile europene şi naţionale disponibile, în 2015, pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol depăşesc 8,8 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), transmite Agerpres.
Economica.net - Dum, 07 iun. 2015, 15:30
Sectorul pomicol are la dispoziţie în 2015 fonduri UE şi naţionale de peste 8,8 milioane euro

Alocările totale prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 pentru întreaga perioada de programare se ridică la 35,2 de milioane de euro.

Încadrarea cererilor de finanţare se face pe cele două domenii de intervenţie, respectiv „îmbunătăţirea competitivităţii producătorilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanţul agroalimentar prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe pieţele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare” şi „Facilitarea diversificării, a înfiinţării şi a dezvoltării de întreprinderi mici şi a creării de locuri de muncă”.

Primul domeniu (DI 3A) beneficiază de fonduri de 3,522 milioane euro în acest an si de 14,09 milioane euro pentru perioada 2014-2020, în timp ce alocarea pentru al doilea domeniu (6A) este de 5,28 milioane euro în 2015 şi de 21,13 milioane euro în intervalul 2014-2020.

Astfel, pe DI 3A, vor fi încadrate investiţiile individuale şi/sau colective care conduc la dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi de comercializare a produselor agricole, respectarea standardelor comunitare, incluzând tehnologii moderne, inovaţii şi idei noi, precum şi facilităţi pentru creşterea eficienţei şi productivităţii întreprinderilor şi a valorii adăugate a produselor agricole, investiţii privind facilităţi de depozitare şi ambalare, sisteme de management al calităţii, sisteme prietenoase cu mediul, etichetare, promovare şi marketing în cadrul lanţurilor alimentare; investiţii pentru modernizarea şi extinderea sistemelor de colectare şi condiţionare, coroborate cu activităţi de marketing şi cu creşterea calităţii produselor.

Potrivit Ghidului, pe DI 6A vor fi încadrate investiţii care vor contribui la crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare, acţiuni ce vor avea ca efect direct crearea de locuri de muncă contribuind astfel la promovarea ocupării forţei de muncă.

În cadrul acestei sub-măsuri sprijinul se acordă întreprinderilor pentru investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea fructelor şi marketingul produselor din fructe pentru: modernizarea şi crearea de unităţi de procesare şi comercializare; introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse şi procese tehnologice; creşterea valorii adăugate a produselor din sectorul pomicol; îmbunătăţirea controlului intern al calităţii; creşterea numărului de locuri de muncă; scăderea consumului de energie şi a emisiilor de GES.

De asemenea, investiţiile în industria de procesare vor viza reducerea amprentei asupra mediului prin încurajarea de noi metode de păstrare a producţiei agroalimentare, pentru creşterea siguranţei alimentare, produse adaptate mai bine cerinţelor pieţei, metode de utilizare a deşeurilor şi de epurare a apei pentru protejarea mediului, anveloparea clădirilor.

Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile pe aceste măsuri sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, societatea în nume colectiv (SNC), societate în comandită simplă (SCS), societatea pe acţiuni (SA), societatea în comandită pe acţiuni ( SCA), societatea cu răspundere limitată (SRL), cooperativele agricole, societăţi cooperative agricole şi grupurile de producători.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la finele lunii mai, după transmiterea deciziei oficiale de aprobare a programului PNDR 2014-2020 de către Comisia Europeană, că în luna iunie vor fi lansate toate măsurile de finanţare din noul PNDR.

În data de 26 mai 2015, Comisia Europeană a transmis României decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Ţara are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...