Securea războiului, dezgropată la SIF Oltenia. Ciurezu îl înfruntă pe fostul aliat Pogonaru

SIF Oltenia (SIF5) a trimis la Bursă un comunicat prin care infirmă toate obiectivele strategice pe care le-ar fi făcut cunsocute Ana Bobârcă, membru al consiliului de administraţie susţinută de un fond de investiţii al BCR şi de omul de afaceri Florin Pogonaru.
Adrian N. Ionescu - mie, 26 feb. 2014, 09:52
Securea războiului, dezgropată la SIF Oltenia. Ciurezu îl înfruntă pe fostul aliat Pogonaru

Sub semnătura lui Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia (SIF5), raportul companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti dezminte ca false informaţiile conform cărora managementul SIF Oltenia:

– poartă negocieri privind vânzarea pachetului de acţiuni la BCR;

– că ar încuraja acţionarii importanţi să participe la majorarea capitalului social, în scopul diluării ponderii acţionarilor pasivi;

– şi că ia în considerare mutarea sediului din Craiova în Bucureşti.

Ciurezu spune că afirmaţiile sunt false şi că nu există astfel de discuţii la nivelul conducerii SIF Oltenia.

Ana Bobîrcă, profesor la ASE, a fost promovată în CA la SIF5, ca reprezentantă a fondului Business Capital for Romania Opportunity Fund, controlat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru. Ana Bobîrcă este preşedintele comitetului de investiţii al fondului.

Tudor Ciurezu şi-a păstrat poziţia de preşedinte şi cu ajutorul acţionarilor grupaţi în jurul lui Florin Pogonaru.

Aceştia mai sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie SIF5 de către Daniela Tudor, director financiar la firma de private equity Axxess Capital şi care a fost  propusă de Prodplast (firma omului de afaceri Florin Pogonaru).

Alianţa Ciurezu-Pogonaru părea foarte solidă. SIF Oltenia şi Fondul Business Capital au luptat împreună pentru controlul producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa (UARG), împăotriva controversatului oml de afaceri Cătălin Chelu. 

SIF Oltenia a cumpărat 2% din acţiunile Prodplast după ce, înainte de alegeri, îşi lichiase participaţia.

Ana  Bobârcă ar fi făcut declaraţiile infirmate de Ciurezu când era în vizită la New York, dar nu trimisă de SIF5, potrivit raportului companiei,  cu ocazia „Zilelor Investitorilor în România”, eveniment organizat de BVB-FP-Raiffeisen.

„Din martie (încoace) nu au mai avut loc negocieri între conducerea SIF Oltenia şi reprezentanţi ai Erste sau alţi potenţiali investitori privind valorificarea pachetului BCR” deţinut de SIF 5, spune raportul trimis de Tudor Ciurezu la BVB.

Mai mult, preşedintele SIF5 se delimitează de restul administratorilor când precizează: „conducerea efectivă a SIF Oltenia a considerat că acest activ important din portofoliu nu este normal să fie valorificat într-o perioadă scurtă, când banca a avut o evoluţie mai puţin convingătoare”.

Ciurezu o acuză pe Ana Bobîrcă de manipulare a pieţei. Mai ales că, potrivit raportului SIF5, „din discuţiile cu potenţiali investitori a rezultat că plasamentul (pachetul BCR, n.r.) nu poate fi valorificat cu eficienţă maximă”.

De asemeni, SIF Oltenia (SIF5), prin vocea preşedintelui său, lasă să se înţeleagă că nici nu ar fi necesară majorarea capitalului social în scopul diluării (prin neparticipare) a ponderii acţionarilor mici şi pasivi în structura acţionarilor.

La 31 decembrie 2013, peste 50% din acţiunile SIF5 erau deţinute de 60 de persoane fizice şi juridice române şi străine, „iar dintre acţionarii fondatori ai societăţii (persoane fizice deţinători de 10 până la 1.010 acţiuni), mai există 391.907 persoane, cu o deţinere de 16,27% din capitalul social al SIF Oltenia S.A.”

Dincolo de subiectul diluării ponderii acţionarilor pasivi, care nu vin la adunările generale s-ar afla „interesul limitat al unor grupuri”, căci din cauza acţionarilor pasivi nu ar putea fi luate decizii  strategice („inclusiv mutarea societăţii la Bucureşti şi angajarea unor persoane care să pună în practică politici” în slujba „interesului limitat” menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...