Asociaţia industriei de comunicaţii mobile GSMA solicită un inspector pan-european pentru securitatea reţelelor 5G

Asociaţia industriei de comunicaţii mobile GSMA (GSM Association) solicită un regim de testare a securităţii în Europa pentru a verifica siguranţa echipamentului 5G  și aprobare înainte ca acesta să fie cumpărat şi pus în funcţiune de către operatorii de telefonie mobilă.
Lidia Neagu - lun, 18 feb. 2019, 19:45
Asociaţia industriei de comunicaţii mobile GSMA solicită un inspector pan-european pentru securitatea reţelelor 5G

Reţeaua de nouă generaţie 5G va transforma modul în care oamenii trăiesc și muncesc. 5G va construită ca o adăugare la rețelele existente 4G şi va conecta oamenii și lucrurile mai repede decât oricând. Aceasta va crește eficiența, productivitatea și ne va ajuta pe toți să folosim mai eficient resursele finite, în special pentru aplicații industriale. În plus față de avantajele imense pentru afaceri și economie, va oferi progrese importante în furnizarea asistenței medicale, a competențelor și a educației.

Asociaţia europeană, din care fac parte și operatorii care activează în România, estimează că până în 2025, operatorii de telefonie mobilă vor investi între 300 de miliarde și 500 de miliarde de euro pentru lansarea 5G în Europa, iar industria va genera peste 4% din PIB.

„Pentru a proteja această investiție, pentru a menține competitivitatea și accesibilitatea datelor, precum și pentru a menține încrederea consumatorilor, operatorii de telefonie mobilă au prioritizat întotdeauna integritatea rețelei, nu vor compromite niciodată securitatea și au deja rezultate dovedite în implementarea rețelelor 4G sigure. 5G este, în esență, o evoluție a standardului 4G, cu caracteristici îmbunătățite în termeni de latență, viteză și securitate”, se arată într-un comunicat al GSMA.

Mai multe țări au oprit companiile care furnizează echipamente pentru rețelele de generație următoare, invocând preocupări legate de securitate. Gigantii chinezii Huawei şi ZTE s-au confruntat cu astfel de probleme.

Comisia Europeană analizează posibilitatea interzicerii echipamentelor 5G fabricate de Huawei în dezvoltarea viitoarelor reţele mobile.

GSMA, care reprezintă 800 de operatori de rețea, a spus că este nevoie de o schemă de testare care ar reduce necesitatea interzicerii furnizorilor.

Multe țări se tem că guvernul chinez folosește Huawei pentru a putea spiona națiunile rivale și pentru a obține informații utile.

Huawei a declarat că este independentă și nu oferă nimic guvernului chinez, cu excepția impozitelor. Dar criticii pun la îndoială cât de libere poate fi orice afacere majoră din influența Beijingului.

GSMA este preocupată de faptul că interzicerea furnizorilor va cauza întârzieri la lansarea 5G şi va crește costurile. Mai mult, există riscul să pună în pericol funcţionarea actualei reţele 4G pe care urmează să fie construită 5G.

„Astfel de consecinţe semnificative, intenționate sau nu, pot fi evitate în totalitate”, se mai arată în document.

Acesta intenționează să reunească o echipă de lucru a rețelelor mobile europene pentru a identifica modalitățile prin care ar putea fi îmbunătățită testarea echipamentelor.

GSMA a declarat că guvernele ar trebui să colaboreze cu operatorii de telefonie mobilă pentru a conveni asupra unei scheme de testare standardizate în Europa pentru a „asigura încrederea în securitatea rețelelor”.

La rândul său, Huawei a declarat că este „angajată să lucreze la nivel global cu toți cei implicați în securitatea rețelelor”.

Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telecomunicații din Europa, a declarat că interzicerea echipamentelor Huawei ar întârzia introducerea 5G în Europa cu cel puțin doi ani, punând-o în urmă atât faţă de Statele Unite, cât și de China.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum au făcut băncile profit în pandemie? Prin transferul riscului de credit către stat. Al doilea efect: subvenţionarea dividendelor bancare tot de către stat
Cum au făcut băncile profit în pandemie? Prin transferul riscului de credit către stat. Al doilea efect: subvenţionarea ...
Anul 2021 va rămâne în istorie ca anul în care sistemul bancar a obţinut cel mai mare profit în România. Cum a reuşit ...
Virgil Popescu: IMM-urile pot să înceapă de astăzi să depună cereri pentru compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale
Virgil Popescu: IMM-urile pot să înceapă de astăzi să depună cereri pentru compensarea facturilor de energie electrică ...
Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) trebuie să depună, începând din 27 noiembrie, cereri pentru compensarea consumurilor ...
Halele Obor din București au fost redeschise parțial după remedierea deficiențelor constate de comisarii ANPC
Halele Obor din București au fost redeschise parțial după remedierea deficiențelor constate de comisarii ANPC
Halele Obor au fost redeschise, parţial, ca urmare a remedierii deficienţelor constatate, zilele trecute, de către inspectorii ...