Securitatea cibernetică, cea mai mare provocare pentru 6 din 10 specialişti IT români

Securitatea şi managementul riscului este, în următorii trei ani, cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor după cum apreciază 66% dintre specialişti IT români, conform unui studiu al unei companii internaţionale de soluţii IT, remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 13:05
Securitatea cibernetică, cea mai mare provocare pentru 6 din 10 specialişti IT români

Aceştia indică, în acelaşi top de pe agendele departamentelor de IT, creşterea rapidă a traficului (40% dintre respondenţi), digitalizare şi cloud computing, teme indicate fiecare de câte 34% dintre respondenţi. O treime dintre cei chestionaţi au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta departamentul IT.

Conform studiului, 87% dintre respondenţi se declara foarte preocupaţi de securitatea IT a companiei în care lucrează şi 12% relativ preocupaţi. În prezent, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic şi principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola şi de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionaţi indică securitatea ca fiind un obstacol în calea digitalizării companiei din care provin.

‘Fără securitate nu este posibilă digitalizarea, iar fără digitalizare nu putem vorbi despre evoluţie în mediul public şi privat. Când ne referim la digitalizare nu are sens sa ne întrebam dacă se va întâmpla, ci când. Faptul ca peste jumătate dintre profesioniştii IT care au răspuns chestionarului anticipează un impact major al digitalizării asupra firmelor din care provin este o dovadă de maturitate a pieţei. În acelaşi timp, dependenţa tehnologică ce se construieşte acum mai rapid ca niciodată creşte nevoia de protecţie pentru companii, astfel că discuţia despre securitate trebuie să fie pe masa oricărui consiliu de administraţie, din orice companie’, a spus Dorin Pena, director general Cisco România.

Pe măsură ce digitalizarea se face tot mai resimţită şi totul se conectează, datele devin cel mai important capital al unei companii sau ţări. Abilitatea de a securiza datele şi de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de succes. Chestionaţi asupra impactului pe care digitalizarea îl va avea asupra companiilor lor, 51% dintre specialiştii în IT anticipează un impact major, în timp ce 33% se aşteaptă ca strategia de business să le fie afectată de acest trend într-o oarecare măsură în următorii ani (unu, până la 3 ani).

Conform estimărilor profesioniştilor IT, verticalele de piaţă în care digitalizarea este cea mai prezentă sunt telecom (42%), urmat de sistemul bancar (38%) şi tehnologie (32%). Un procentaj similar de respondenţi întrevăd un impact al digitalizării în educaţie (26%), industria auto (24%) şi sănătate (23%).

La capitolul obstacole în calea digitalizării, studiul Cisco Connect Digitalization Survey evidenţiază că cei mai mulţi repondenţi, (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului în care digitalizarea i-ar putea ajuta şi doar 9% infrastructura IT precară.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2016 în rândul a 250 specialişti IT din companii private şi instituţii publice din România.

Te-ar mai putea interesa și
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în următorii zece ani. Ce trebuie făcut
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în ...
Transelectrica arată că, în condițiile valului nou al regenerabilului, sunt necesare investiții de amploare în zona de sud est a țării, propice pentru noi instalări, în special în eolian.......
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din ...
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis vor investi peste 2,5 miliarde ...
Nicușor Dan: Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon, al doilea park & ride din București
Nicușor Dan: Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon, al doilea park & ride din București
Miercuri dimineața a fost deschisă parcarea de la Cora Pantelimon, a anunțat primarul general Nicușor Dan. Aceasta este ...