Sediul viitoarei bănci de dezvoltare a BRICS va fi la Shanghai – Reuters

Oraşul Shanghai, centrul financiar al Chinei, are cele mai mari şanse să găzduiască sediul viitoarei bănci de dezvoltare lansate de principalele economii emergente (BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), în pofida îngrijorărilor unor state membre din grup că China ar putea să reorienteze viitoarea bancă pentru deservirea intereselor sale, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 14 iul. 2014, 12:53
Sediul viitoarei bănci de dezvoltare a BRICS va fi la Shanghai - Reuters

Liderii BRICS urmează să se întâlnească, în perioada 15-16 iulie, în oraşul brazilian Fortaleza, pentru a semna actul de naştere a băncii de dezvoltare, precum şi pentru un fond de 100 de miliarde de dolari destinat stabilizării pieţelor valutare.

Săptămâna trecută, consilierul prezidenţial rus Yuri Ushakov a declarat reporterilor că viitoarea bancă va avea sediul la Shanghai. Aceasta după ce ministrul rus de Finanţe a declarat că India şi China concurează pentru a găzdui viitoarea instituţie financiară.

‘Sediul băncii va fi la Shanghai. Acest lucru a fost stabilit în documentele de lucru’, a spus Ushakov.

O nouă dovadă că s-a ajuns la un acord cu privire la acest subiect a venit luni, când un înalt oficial din guvernul Indiei a precizat că prioritatea Indiei este să se asigure că toate state membre au drepturi egale de vot în cadrul viitoarei bănci, spre deosebire de situaţia care să întâlneşte în organismele financiare multilaterale occidentale, de genul Băncii Mondiale.

‘O împărţire echitabilă a acţionariatului este principalul obiectiv al Indiei’, a declarat oficialul.

Al doilea subiect pe lista priorităţilor Indiei este ca viitoarea bancă să aibă un nume care să permită şi statelor non-BRICS să se alăture în viitor, a mai spus oficialul.

Într-un scurt comunicat difuzat înaintea publicării summitului BRICS din Brazilia, premierul indian Narendra Modi şi-a dat acordul pentru numele ‘Noua bancă de dezvoltare’, un nume vehiculat în ultimele zile.

În prima fază, statele BRICS vor injecta 50 de miliarde de dolari în viitoarea bancă, iar fiecare ţară membră va avea o contribuţie egală. În timp însă, capitalul autorizat al băncii fi majorat la 100 de miliarde de dolari, pe măsură ce banca va dobândi influenţă pe plan internaţional prin oferirea de finanţare alternativă la cea oferită de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, instituţii dominate de SUA şi Europa. Noua bancă ar urma să demareze operaţiunile de creditare în 2016.

Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) sunt responsabile pentru 20% din PIB-ul mondial însă până acum nu au reuşit să ajungă la un numitor comun care să le permită să-şi utilizeze puterea economică în influenţă politică.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial....
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.