1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

News

Şefa statului lituanian îl compară pe Putin cu Hitler şi Stalin

Şefa statului lituanian Dalia Grybauskaite a asemuit tacticile folosite de preşedintele rus Vladimir Putin cu cele la care au recurs şi Stalin şi Hitler, apreciind că Moscova încearcă să oblige statele baltice să părăsească Alianţa Nord-Atlantică în schimbul unor preţuri mai mici la gazele naturale, transmite duminică Reuters.

22 iun, 2014 | Agerpres

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton a apreciat în martie că incursiunea lui Putin în Crimeea a semănat cu manevrele făcute de Hitler în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial, cu toate că ea a revenit în ziua următoare şi a ţinut să precizeze că nu a făcut o comparaţie directă.

Întrebată dacă astfel de comparaţii cu Hitler sau Stalin sunt deplasate, Dalia Grybauskaite a declarat pentru revista germană Focus că 'Putin se foloseşte de naţionalitate ca pretext pentru a ocupa un teritoriu prin mijloace militare. Aceasta este exact ce au făcut Stalin şi Hitler. Deci astfel de comparaţii sunt exacte'.

Grybauskaite a explicat că Rusia vrea să îşi menţină influenţa în teritoriile care au făcut pe vremuri parte din Uniunea Sovietică şi a adăugat că Moscova vrea în mod special ca statele baltice să fie dependente de ea din punct de vedere economic şi în termeni ai politicii energetice. Rusia vrea ca statele baltice - Letonia, Lituania şi Estonia - să devină 'membri NATO şi UE pe care nu te poţi baza', a elaborat şefa de stat. 'După informaţiile noastre, există oferte ruseşti în alte state baltice privind reducerea preţurilor la petrol şi gaz în schimbul unei ieşiri din NATO', a mai spus ea.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO