Şefa Turismului îl trezeşte pe Dracula să ne promoveze ţara în străinătate

După ani la rând în care cei care s-au perindat la conducerea turismului românesc l-au pomenit pe Dracula, dar nu au reuşit să-l scoată în lume, Anca Pavel-Nedea preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) spune că trebuie să ne asumăm mitul lui Dracula, "pe care alţii ni-l fură". 
Andrada Ghira - joi, 17 nov. 2016, 13:05
Şefa Turismului îl trezeşte pe Dracula să ne promoveze ţara în străinătate

Unul dintre cele mai ecranizate personaje, Dracula, nu va mai dormi în sertarele cu proiecte şi ne va promova în străinătate. Sefa ANT, Anca Pavel-Nedea, a vorbit la deschiderea Târgului de Turism despre strategia de dezvoltare şi marketing pe care România o va adopta din 2017. Aceasta este legată de „lumea de dincolo de mister care se releva prin frumusete, complexitate şi orginalitate, o lume vie şi surprinzătoare. Promisiunea misterului se va completa cu promisiunea călătoriei în timp, prin prezenterea miturilor, obiceiurilor ancestrale, explorarea locurillor care arată ca un început de opveste, în care legendele înca se mai întâmplă”, a declarat Anca Pavel-Nedea. 

Chiar anul acesta, de Haloween, platforma online de rezervări Airbnb şi Compania de Administrare a Domeniului Bran au oferit o noapte de cazare în Castelul Bran chiar în noaptea de Halloween, pe 31 octombrie. Cel care a deschis porţile castelului a fost chiar stră stră-nepotul scriitorului lui Dracula, Bram Stocker.

CITEŞTE ŞI Pe urmele lui Dracula: Airbnb oferă ca premiu o noapte de cazare în Castelul Bran

Călătorim în timp şi îl scoate pe Dracula de la naftalină

Şefii care s-au perindat la conducerea turismului, au anunţat ba circuite Dracula, ba că România va fi promovată în Asia prin Dracula. Şefa de la turism invită persoanele fizice şi juridice la un concurs creativ naţional care va începe la sfârşitul acestui an, prin care să-şi înscrie ideile de campanii de repoziţionare a României pe piaţa internaţională. 

„Daţi-ne voie să ne asumăm cu toţii ceea ce avem: mitul lui Dracula, care în timp ce noi ni-l dezbăteam, ajung să ni-l fure alţii! Măştile dacice, miturile, legendele pe care fiecare zonă le are, poate nu le exploatează sufiecient, poate nici nu au început să le exploateze, dar care fac parte din filonul autentic românesc, căutate de toţi străinii din toată lumea, de consumatorul avizat. Acestea sunt poveşti, sunt filiere ale misterului pe care România trebuie să le capitalizeze. Dacă noi nu ne asumăm, în secunda doi va fi altcineva care va face asta”, a mai declarat şefa ANT. 

Cine ni-l fură pe Dracula 

În 2012 a fost Hotel Transilvania. În 2013 a apărut serialul Dracula. În 2014, Dracula Untold. Sunt doar ultimele mari producţii hollywoodiene care se folosesc de mitul lui Dracula. În tot acest timp, autorităţile din România s-au temut să-l folosească pentru atragerea turiştilor. Nu şi alte ţări.

În toamna lui 2014, un arheolog turc a anunţat descoperirea unei temniţe unde omul care a inspirat romanul Dracula de Bram Stocker, Vlad Ţepeş, a fost ţinut captiv în secolul al XV-lea. Descoperirea a stârnit multe reacţii pe internet, dar şi întrebări, scrie NBC. Lucrările de restaurare a castelului Tokat, al doilea cel mai mare din Turcia, din provincia cu acelaşi nume, a scos la iveală un tunel secret şi două temniţe, într-una dintre ele fiind închis Ţepeş. Ştirea a făcut înconjurul lumii, iar autorităţile din provincia Tokat vor acum să deschidă acest tunel pentru turişti, informează agenţia de presă Dogan, citată de publicaţia Hurriyet.

În urmă cu trei ani, în oraşul bulgăresc Sozopol, arheologii au găsit două schelete din perioada medievală, care avau un ţăruş din fier înfipt în piept, potrivit BBC. S-a tras imediat concluzia că scheletul aparţine unui vampir. Iar primarului din Sozopol i-a venit repede ideea să înfrăţească oraşul de la malul Mării Negre cu… Sighişoara.

„Atât Dracula, cât şi vampirul nostru aveau mersul şchiopătat şi ar putea fi veri”, spunea în 2013 primarul Panayot Reyzi.

Şi Serbia pare să fi avut un Dracula al lor. În orăşelul Zarozje circulă mitul potrivit căruia Sava Savanovic era un vampir care îi prăda pe localnici. În urmă cu trei ani, primarul din localitate l-a trezit din morţi şi a avertizat localnicii, în încercarea de a atrage atenţia turiştilor şi fanilor lui Dracula.

CITEŞTE ŞI Cum ni-l fură străinii pe Dracula

CITEŞTE ŞI Dracula, trezit din nou ca să resusciteze turismul în România

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...