Şefi de companii: Prelungirea blocajului guvernamental este un risc pentru redresarea economiei SUA

Directorii generali ai unor mari companii americane, precum Honeywell International şi JetBlue Airways, avertizează că blocarea prelungită a unora dintre activităţile guvernului federal poate pune în pericol redresarea economică, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 20:13
Şefi de companii: Prelungirea blocajului guvernamental este un risc pentru redresarea economiei SUA

Guvernul SUA a trimis marţi în şomaj tehnic circa 800.000 de angajaţi federali, după ce Congresul nu a reuşit să ajungă la un acord referitor la bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie. Republicanii din Congres au condiţionat aprobarea bugetului de modificarea unor prevederi ale reformei în domeniul sănătăţii.

Şeful companiei Foot Locker, Ken Hicks, un critic al legii sănătăţii, despre care consideră că nu va limita creşterea costurilor, a declarat că activităţile guvernului nu ar trebui oprite în cadrul actualei dispute dintre democraţi şi republicani.

„Sunt mulţumit de costurile mari şi serviciile medicale limitate de care vor eneficia oamenii în cadrul legii Affordable Care Act? Nu. Dar merită să blocăm guvernul? Nu.”, a spus Hicks.

Prima blocare parţială a activităţilor instituţiilor federale din ultimii 17 ani ar putea reduce creşterea economiei americane cu până la 1,4 puncte procentuale, în funcţie de durată, estimează Guy LeBas, analist la Janney Montgomery Scott în Philadelphia.

„Dacă situaţia va fi de durată, va pune în pericol redresarea economică. Dacă blocajul se va infiltra în psihicul oamenilor de afaceri şi toată lumea va începe să reducă cheltuielile de călătorie, percepţia se va extinde şi asupra altora. Problema este serioasă”, a declarat Dave Barger, director general la JetBlue.

Opinia lui Barger este similară cu cea a şefului Honeywell, David Cote, care a afirmat la sfârşitul lunii septembrie că impasul bugetar poate împinge economia în recesiune.

Chiar dacă impasul bugetar va fi depăşit, congresmenii vor intra imediat într-o nouă dispută, referitoare la majorarea plafonului datoriilor, în prezent de 16.700 miliarde de dolari.

O altă „idee oribilă” ar fi blocarea majorării plafonului datoriilor, aşa cum vor unii congresmeni, consideră Cote.

„Când auzi că unii oameni încep să creadă că poate SUA ar trebui să intre în default, iar plafonul datoriilor să nu fie majorat, ei chiar sunt serioşi?”, s-a întrebat şeful Honeywell.

Oprirea unora dintre activităţile instituţiilor federale a obligat Sikorsky Aircraft, divizie a United Technologies Corp, să reducă producţia de elicoptere Black Hawk.

„Impactul imediat al blocajului asupra Sikorsky poate fi ţinut sub control doar o perioadă scurtă de timp”, a declarat Paul Jackson, purtător de cuvânt al companiei.

Sikorsky a câştigat anul trecut un contract pe termen de cinci ani, în valoare de 8,5 miliarde de dolari, de construire de elicoptere Black Hawk pentru armata americană.

Şansele unui acord de ultim moment în Congres, cum s-a întâmplat de nenumărate ori în negocierile bugetare, s-au evaporat înainte de termenul limită de la sfârşitul zilei de 30 septembrie, Camera Reprezentanţilor cerând amânarea cu un an a unor prevederi ale Affordable Care Act.

Reprezentanţi ai producătorilor auto Ford Motor şi General Motors şi-au exprimat totuşi încrederea în capacitatea liderilor politici de a rezolva până la urmă disputa şi a proteja redresarea economică.

Te-ar mai putea interesa și
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului său de restaurante și inaugureză a treia unitate KFC din......
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului ...