Şefii diplomaţiei celor două Corei s-au întâlnit la Manila

Miniştrii afacerilor externe ai celor două Corei s-au întâlnit duminică în capitala Filipinelor, Manila, în ajunul unui forum regional consacrat securităţii, a informat luni agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citată de AFP.
Economica.net - lun, 07 aug. 2017, 06:12
Şefii diplomaţiei celor două Corei s-au întâlnit la Manila

În cursul unei scurte întrevederi, ministrul sud-coreean Kang Kyung-Wha a cerut Phenianului să-i accepte oferta de dialog pentru a relaxa tensiunile în peninsulă şi a facilita o nouă reuniune a familiilor despărţite prin războiul Coreii (1950-1953), potrivit unui responsabil sud-coreean din Ministerul Afacerilor Externe, citat de Yonhap.

Dar – potrivit Yonhap – omologul său nord-coreean Ri Hong-Yo a replicat că propunerile Seulului nu sunt sincere. ‘Ţinând seama de situaţia actuală în care Sudul colaborează cu SUA pentru a accentua presiunile asupra Nordului, astfel de propuneri sunt lipsite de sinceritate’, a declarat el.

Ameninţarea crescândă pe care o reprezintă ambiţiile nucleare ale Phenianului domină discuţiile de la Manila, unde sunt prezenţi miniştrii afacerilor externe ai principalelor puteri implicate în criză, în cadrul forumului Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiatic (ASEAN) ale cărui lucrări se desfăşoară luni.

Washingtonul şi Beijingul şi-au sporit presiunile asupra Phenianului, în timp ce ONU tocmai şi-a înăsprit sensibil sancţiunile împotriva Coreii de Nord după ultimele sale două teste cu rachete balistice intercontinentale care pun o parte din continentul american în raza sa de acţiune.

Coreea de Nord, o amenințare „crescândă”, consideră președinții SUA și Coreii de Sud

Președintele american Donald Trump și omologul său sud-coreean Moon Jae-In au estimat – duminică – că Phenianul constituie o amenințare „crescândă”, în timp ce ONU tocmai și-a înăsprit sancțiunile împotriva Coreii de Nord pentru ca aceasta să renunțe la ambițiile sale nucleare, relatează AFP și DPA.

„Coreea de Nord—afirmă cei doi lideri — reprezintă o amenințare directă, serioasă și crescândă pentru SUA, Coreea de Sud, Japonia, precum și pentru cea mai mare parte a țărilor lumii”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, publicat în urma unei convorbiri telefonice între cei doi președinți.

Donald Trump și Moon Jae-In au promis de asemenea să aplice „orice rezoluție pertinentă” împotriva Coreii de Nord și au invitat comunitatea internațională să facă la fel.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluție care întărește sensibil sancțiunile deja impuse Coreii de Nord. Dacă această rezoluție este respectată, ea ar urma să priveze Phenianul de venituri anuale aproximate la un miliard de dolari.

Propusă de SUA, Rezoluția 2371 urmărește să interzică venituri provenite din exporturi nord-coreene, în special în domeniile cărbunelului, fierului și pescuitului.

Această nouă rezoluție are scopul de a obliga Phenianul să recurgă la negocieri după primul său test cu o rachetă intercontinentală în 4 iulie, de Ziua națională a SUA. Coreea de Nord a procedat la 28 iulie la un test cu o a doua rachetă similară.

China este principalul partener comercial al Coreii de Nord și atitudinea sa va fi primordială în aplicarea acestor noi sancțiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment de ceasul al 12-lea al industriei petroliere către Guvern: Schimbați legea offshore, altfel România rămâne fără gaze și nu are cu ce sa facă tranziția energetică
Avertisment de ceasul al 12-lea al industriei petroliere către Guvern: Schimbați legea offshore, altfel România rămâne ...
Șefii Petrom și OMV au reiterat că este crucial pentru viitorul producției de gaze din România și, implicit, a asigurării resursei cu care țara poate să treacă prin tranziția spre energie......
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ...
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...