Oficialii NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta consolidarea prezenţei în Europa de Est

Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor membre NATO se vor reuni marţi şi miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre consolidarea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est în contextul crizei din Ucraina, informează luni AFP.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 20:15
Oficialii NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta consolidarea prezenţei în Europa de Est

În timpul reuniunii, cei 28 de miniştri, între care şi secretarul de stat american John Kerry, urmează să-şi dea acordul în legătură cu suspendarea unor iniţiative comune NATO-Rusia, decizie luată pe 5 martie în urma intervenţiei militare ruse în Crimeea.

‘Cel mai important lucru este să dăm asigurări celor mai preocupate ţări NATO’ de această criză, anume Polonia şi statele baltice, a declarat luni ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.

Ei ar putea discuta şi despre posibilitatea stabilirii de baze permanente ale NATO în ţările baltice, un subiect foarte sensibil pentru Rusia. Ca parte a stabilirii relaţiilor NATO-Rusia, Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat la sfârşitul anilor ’90 să nu disloce trupe în mod permanent în ţările din Europa de Est, în apropiere de frontiera cu Rusia.

Însă ‘este clar că Moscova nu-şi respectă obligaţiile care îi revin în cadrul parteneriatului dintre NATO şi Rusia şi de aceea noi ne putem reconsidera propriile noastre obligaţii’, a explicat luni un important oficial NATO.

De la începutul crizei în Crimeea, NATO a trimis avioane radar AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României, în timp ce Statele Unite au trimis avioane de luptă F-15 şi F-16 în Lituania şi Polonia. Mai multe ţări, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, sunt de asemenea gata să mobilizeze avioane de luptă în cadrul misiunilor NATO din statele baltice.

O altă prioritate a NATO este de a sprijini Kievul, în special la modernizarea armatei sale, unde Alianţa intenţionează să aibă doar un ‘rol operaţional’.

NATO a suspendat până în prezent prima misiune comună cu Rusia de escortare a unei nave americane pentru transportul armelor chimice siriene ce trebuie distruse. Programele de cooperare cu Moscova sunt de asemenea afectate, însă NATO a dorit să ‘lase deschisă calea dialogului’ prin menţinerea de relaţii diplomatice, a afirmat un alt responsabil al Alianţei.

 

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...