Șefii marilor companii din Europa s-au resemnat: Vine criza!

Coducătorii unor mari companii din Europa estimează că se apropie o recesiune semnificativă, care va afecta întregul continent. în contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice generate de sancțiunile impuse Rusiei.
Ion Dobreanu - sâm, 07 mai 2022, 08:35
Șefii marilor companii din Europa s-au resemnat: Vine criza!

”Cu siguranţă, vedem o mare recesiune în curs de dezvoltare, dar asta este exact ceea ce vedem, este în devenire. Există încă o cerere majoră din cauza crizei Covid pe care tocmai suntem pe cale să o părăsim”, a declarat Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie şi tehnologie Bosch, transmite CNBC, citat de News.ro.

El a mai spus că pandemia ”este încă acolo şi vedeţi că ne loveşte puternic în China, dar vedeţi că în multe zone ale lumii cererea consumatorilor a crescut în unele zone”.

 

Hartung a remarcat cererea persistentă a consumatorilor pentru aparate de uz casnic, scule electrice şi vehicule, dar a sugerat că aceasta se va disipa.

”Asta înseamnă că pentru o anumită perioadă de timp această cerere va fi în continuare acolo, chiar dacă vedem creşterea dobânzii şi vedem creşterea preţurilor, dar, la un moment dat, nu va fi doar o criză de ofertă, va fi fi, de asemenea, o criză a cererii şi, cu siguranţă, suntem într-o recesiune profundă”, a adăugat el.

Inflaţia din zona euro a atins un nivel record de 7,5% în martie. Până acum, Banca Centrală Europeană (BCE) a rămas mai conciliantă decât alte bănci centrale, cum ar fi Banca Angliei şi Rezerva Federală (Fed) a SUA, care au început deja să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a controla inflaţia.

Cu toate acestea, BCE se aşteaptă acum să încheie achiziţiile nete de active în cadrul APP (programul de achiziţie de active) în trimestrul al treilea, după care va începe înăsprirea politicii monetare, în funcţie de perspectivele economice.

Economistul-şef de la Berenberg, Holger Schmieding, a declarat într-o notă devineri că riscurile pe termen scurt pentru economiei sunt de scădere în Europa.

”Înrăutăţirea restricţiilor din China şi cheltuielile prudente ale consumatorilor ca reacţie la preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor ar putea cauza cu uşurinţă o contracţie temporară a PIB-ului zonei euro în trimestrul II”, a spus Schmieding.

Se poate și mai rău

”Un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia (foarte puţin probabil) ar putea transforma asta într-o recesiune mai gravă. Dacă Fed greşeşte şi catapultează SUA direct din boom în explozie (improbabil, dar nu complet imposibil), o astfel de recesiune ar putea dura până în anul viitor.”

Cu toate acestea, Schmieding a sugerat că zona euro este probabil să intre în recesiune doar ”în cazul cel mai rău” şi că nu este o aşteptare de bază.

Mark Branson, preşedintele autorităţii germane de reglementare financiară BaFin, a declarat că orice escaladare militară în Ucraina sau o întrerupere ulterioară a aprovizionării cu energie ar putea prezenta riscuri serioase pentru creştere în cea mai mare economie a Europei, sectoarele industriale fiind deosebit de vulnerabile.

”Vedem deja că creşterea este în jur de zero în multe jurisdicţii, inclusiv aici, şi este vulnerabilă. Este, de asemenea, vulnerabilă la şocurile în curs legate de Covid”, a spus el.

”Avem inflaţia care va trebui abordată şi va trebui să fie abordată acum, aşa că acesta este un cocktail care este dificil pentru economie.”

Slawomir Krupa, CEO adjunct la Societe Generale, a declarat joi pentru CNBC că banca franceză monitorizează îndeaproape imaginea macroeconomică.

”Avem aşteptările inflaţioniste în creştere şi riscul unui impact final, fundamental asupra macroeconomiei, de intrare într-o recesiune”, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea afecta ”întregul sistem şi (SocGen) de asemenea”.

Ola Kallenius, CEO-ul Mercedes-Benz, a mai spus săptămâna trecută pentru CNBC că situaţia din China şi războiul din Ucraina creează ”un mediu de afaceri dificil” pentru producătorul german de automobile de lux, în trei moduri distincte.

”Pe de o parte, avem deficitele în curs asociate în principal cu semiconductorii. În plus, există acum noi restricţii în China, cea mai mare piaţă a noastră, care ne vor afecta în China, dar ne pot afecta şi lanţurile de aprovizionare din întreaga lume şi, în plus, desigur, războiul din Ucraina, deci mediul de afaceri este dificil”, a explicat el.

Comentariile sale au fost reluate de CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, care a declarat joi pentru CNBC că compania s-a confruntat în primul trimestru şi cu un ”mediu dificil” din cauza Covid, penuria de cipuri şi războiul din Ucraina.

CEO-ul Maersk, Soren Skou, a declarat joi că cea mai mare companie de transport maritim din lume este, de asemenea, cu ochii pe riscurile de recesiune, în special în Statele Unite, dar nu se aşteaptă ca acestea să iasă în prim-plan până la sfârşitul lui 2022 sau începutul lui 2023.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...