Şeful ANAF: Controlul va fi ultima dintre măsurile Fiscului

Inspectorii de la Fisc vor merge în control la firme numai după ce au fost parcurşi alţi paşi precum informarea fiscală astfel încât controlul va fi ultima dintre măsuri, a declarat joi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 11:08
Şeful ANAF: Controlul va fi ultima dintre măsurile Fiscului

‘Majoritatea contribuabililor îşi plăteşte taxele corect şi la timp. Mai avem o parte, destul de importantă, a contribuabililor care vor dar ori nu pot, ori nu ştiu, ori nu le pasă. Şi pe aceea îi ajutăm. Şi mai este o parte care nu vor să plătească taxele. Aceştia distorsionează piaţa. Aici trebuie să ne modificăm modul de acţiune. Vrem să ne ducem la firme în control după ce am parcurs alţi paşi, precum informarea fiscală, controlul să fie ultima dintre măsurile inspectorilor noştri. Interesul nostru este să avem cât mai mulţi contribuabili care îşi plătesc taxele corect’, a spus Dragoş Doroş.

Acesta a precizat că întâlnirile organizate cu marii contribuabili ar trebui să devină un obicei.

‘Întâlnirile de acest fel ar trebui să devină chiar un mecanism. Sincer, ne dorim o relaţie cât mai bună şi mai deschisă cu marii contribuabili din România. Anul acesta, ANAF a început o campanie imagine în primul rând dar de fapt asta înseamnă în primul rând schimbare de atitudine în sistem în sensul în care din vorbă bună se obţin mai mulţi bani decât din coerciţie, iar în cazul marilor contribuabili vorbim de companii cu structuri specializate, cu compartimente de profesionişti. Singura modalitate de colaborare şi de lucru între ANAF şi marii contribuabili este dialogul’, a mai spus Dragoş Doroş.

Preşedintele ANAF a anunţat şi o serie de măsuri care vor reduce povara administrativă în interacţiunea cu administraţiile fiscale atât la nivelul cetăţenilor, cât şi al companiilor.

‘Anul acesta, în interiorul ANAF s-au petrecut nişte modificări structurale, Direcţia de mari contribuabili are o altă organizare. Pentru contribuabilii mari şi mijlocii obiectivul nostru principal este să avem o colaborare sau monitorizare. Mi-ar plăcea ca într-un interval de timp rezonabil, fiecare mare contribuabil să aibă un canal direct de conversaţie deschis cu autorităţile fiscale’, a mai spus Dragoş Doroş.

Transparenţa este, conform preşedintelui ANAF, tendinţa actuală. ‘Singura modalitate de a fi mai puţin controlaţi de a fi mai puţin încărcaţi de penalităţi şi de majorări este aceea de deschidere totală faţă de fisc. Pregătim noi instrumente care vor putea duce la o colaborare cât mai bună’, spune şeful ANAF.

Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a organizat joi seminarul ‘Profesionalism şi transparenţă în administrarea Marilor Contribuabili’.

Te-ar mai putea interesa și
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Actuala criză a gunoaielor din Sectorul 1 va întări tendinţa primăriilor de a renaţionaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri leneşe şi scumpe, a declarat......
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor ajunge luni şi marţi în România, a informat, duminică, Comitetul ...
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul ...
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...