1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Şeful ANAF: Dacă nu este o soluţie pentru majorarea salariilor angajaţilor din unităţile Fiscului, am propus să rămână la limita actuală

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor de la Palatul Victoria, că a propus ca salariile angajaţilor din unităţile teritoriale ale Fiscului să rămână la nivelul actual în cazul în care nu se găsesc soluţii pentru mărirea acestora.

17 mai, 2017 | News.ro

"În momentul de faţă lucrurile intră pe făgaşul normal. Mai avem nişte situaţii izolate la Brăila, Constanţa şi Hunedoara. Noi avem astăzi o întâlnire cu liderul de sindicat Vasile Marica şi cu consiliul sindicatelor din ţară, inclusiv sindicatul finanţistului. (...) Sperăm să aducem lucrurile pe făgaşul normal şi activitatea instituţiilor afectate ieri de aceste proteste să se reia în condiţii normale", a declarat preşedintele ANAF.

Bogdan Stan a explicat care sunt categoriile de angajaţi ai ANAF care pierd bani din salariu în urma aplicării legii salarizării în varianta actuală.

"Nu se mai regăsesc sporurile de salarizare ale celor de la vamă, un spor de 25%, precum şi sporul celor de la antifraudă care era stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. În cele mai afectate categorii de salariaţi din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal şi cei din conducerea AJFP şi direcţiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajaţi în această situaţie - la nivelul ANAF de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfăţişat şi domnului prim-ministru şi sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluţie în acest sens. Una din dorinţele dânşilor este ca cei din teritoriu să fie salarizaţi la nivelul aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluţia adoptată. Noi putem să înaintăm aceste propuneri ca amendamente la Senat", a explicat Stan.

"Pot să vă spun că un şef de administraţie judeţeană a finanţelor publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un şef de direcţie vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilieri vamali sunt diminuări între 800 şi 1.500 de lei, în funcţie de vechime. (...) Una din propunerile pe care le-am făcut către Ministerul de Finanţe a fost, dacă nu se poate găsi o soluţie pentru majorarea acestor salarii, să rămână la limita actuală", a mai spus Stan.

Şeful ANAF a precizat că dorinţa sindicaliştilor este ca nivelul salariilor din unităţile teritoriale să fie la nivelul celor din unităţile centrale.

"Eu am avut o discuţie şi cu domnul Oprescu şi cu domnul Marica (...) şi doleanţa cea mai mare a dânşilor este salarizarea unităţilor teritoriale la nivelul unităţii centrale", a arătat şeful Fiscului.

El a menţionat că la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu există salarii de 14.000 de lei.

"La nivelul ANAF nu există salariu de 14.000 de lei. Sunt salarii într-adevăr ale directorilor generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000 - 12.000 de lei brut, la regiuni tot pe aici", a precizat Stan.

Câteva mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, iar protestul s-a extins rapid în toată ţara, la direcţiile de finanţe din unele oraşe activitatea fiind oprită total. În multe oraşe, activitatea administraţiilor finanţelor publice a fost blocată în totalitate, angajaţii protestând fie în holurile instituţiilor, fie în faţa sediilor acestora.

De asemenea, câteva sute de salariaţi au protestat în faţa Ministerului Finanţelor. Şi angajaţii direcţiilor de taxe şi impozite din primăriile sectoarelor 2, 3, 4, 6 au oprit lucrul, în semn de solidaritate cu salariaţii din Finanţe.

Proteste spontane au avut loc în ţară şi marţi şi miercuri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO