Şeful ANAF: Veniturile pe trimestrul 1 din 2017 sunt cu 1,3% mai mari faţă de 2016, dar mai mici cu peste un miliard de lei faţă de program

Veniturile realizate la nivelul trimestrului I din 2017 au fost cu 1,3% mai mari decât cele din trimestrul I al anului trecut, a anunţat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan. 
Economica.net - joi, 13 apr. 2017, 10:13
Şeful ANAF: Veniturile pe trimestrul 1 din 2017 sunt cu 1,3% mai mari faţă de 2016, dar mai mici cu peste un miliard de lei faţă de program

‘La nivelul trimestrului I s-au realizat venituri cu 1,3% mai mult decât în trimestrul I al anului 2016. În luna martie, am avut o creştere de 105,2%, încadrându-ne practic în creşterea economică asumată de Guvern. Încă luptăm pentru recuperarea (…) deficitului din luna ianuarie, deficit care (…) a fost din cauza faptului că cota de TVA de 24%, înregistrată în decembrie 2015, a fost, în decembrie 2016, 20%. Practic scăderea aceasta de 4 puncte procentuale a afectat încasarea veniturilor în ceea ce priveşte TVA-ul’, a explicat Bogdan Stan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Stan, faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor Publice, veniturile administrate de ANAF au fost cu ‘un miliard o sută de milioane’ mai mici. ‘Asta înseamnă (…) 98% în primul trimestru – grad de realizare’, a explicat preşedintele ANAF.

Stan a mai spus că cele 14 măsuri asumate pentru îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat au fost implementate.

‘În urma discuţiilor din 3 martie, pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, ne-am asumat un set de 14 măsuri pentru implementare, termenul lor fiind 15 aprilie. (…) Toate cele 14 măsuri sunt implementate astăzi. Unele dintre ele, care necesitau emiterea unor ordine de preşedinte ANAF, sunt pe circuitul de avizare către Ministerul de Finanţe, iar cel privind Spaţiul privat virtual este spre avizare către Ministerul Comunicaţiilor’, a afirmat Bogdan Stan.

Potrivit preşedintelui ANAF, în implementarea acestor măsuri au fost avute în vedere trei direcţii, una dintre ele vizând creşterea gradului de colectare şi conformare.

‘Ne-am adresat direct contribuabilului prin îndrumări şi dialog, în vederea acceptării cererilor (…) de eşalonare. (…) În perioada de eşalonare, majorările şi penalităţile nu mai curg. (…) Din 3 martie, de la momentul întâlnirii cu domnul prim-ministru, şi până în prezent avem un număr de 923 de eşalonări, cu o sumă de 280 de milioane’, a precizat Stan.

În ceea ce priveşte inspecţia fiscală, el a menţionat că s-a reuşit modificarea ordinului de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA, în sensul de a micşora perioada de realizare a acestor inspecţii şi de a crea o bază de date în care să fie introduşi contribuabilii cu risc fiscal ridicat.

‘Această bază de date practic ne-a blocat până în momentul de faţă capacitatea de inspecţie fiscală, în sensul că nu erau foarte bine definite criteriile care trebuiau îndeplinite pentru un contribuabil cu risc fiscal ridicat. În momentul de faţă, zicem noi că acest lucru l-am rezolvat’, a susţinut Stan.

În privinţa acţiunilor iniţiate de Antifraudă, preşedintele ANAF a arătat că acestea au un rol de păstrare a gradului de conformare şi de declarare şi şi-a exprimat speranţa că şi pe viitor acţiunile vor avea aceeaşi eficienţă.

Preşedintele ANAF a avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu. La întâlnire au mai participat ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri, potrivit informațiilor din SEAP. Acestea urmează să fie......
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...