Şeful ANRP: Orice preşedinte vine e în situaţia să fie în culp. Nu o să aduc bani de acasă

Şeful ANRP, George Băeşu, a declarat, luni, după întâlnirea de la MJ, că orice preşedinte ar urma să vină la conducerea instituţiei s-ar afla în culpă, adăugând că nu o să aducă bani de acasă pentru plata amenzilor, în condiţiile în care nimeni nu poate să explice unde este greşeala. 
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 19:45
Şeful ANRP: Orice preşedinte vine e în situaţia să fie în culp. Nu o să aduc bani de acasă

„Eu am fost încă de vineri dimineaţă la domnul prim-ministru cu demisia. Domnul prim-ministru mi-a zis să mă gândesc şi să-i aduc un memoriu în care să explic de ce se întâmplă acest lucru. Azi am adus acest memoriu şi domnul prim-ministru a întrebat: cine rămâne la ANRP? Şi am vorbit cu colegii vicepreşedinţi. Niciunul dintre ei doi nu vrea aceste probleme, pentru că acele 150 de procese care există acum se referă la preşedintele instituţiei, nu la George Băeşu. Orice preşedinte vine de mâine este în situaţia (…) să fie în culpă”, a afirmat el.

Totodată, Băeşu a precizat că el a înregistrat împreună cu memoriul şi demisia sa şi a adăugat că nu exclude o eventuală sesizare la CEDO.

„Domnul prim-ministru a scris pe el să aibă o discuţie la Ministerul Justiţiei să se înţeleagă câte din lucrurile pe care le spunem noi sunt întemeiate şi care ar fi soluţiile. (…) ANRP a muncit în toată această perioadă pentru statul român, dar nu putem aduce bani de acasă, doar pentru că nu toată lumea vede lucrurile la fel. (…) Noi nu ne puteam apăra decât depunându-ne demisiile. (…) Domnul prim-ministru nu a spus: da, se acceptă sau nu. (…) Eu nu o să aduc bani de acasă. (…) Încă nu a stabilit nimeni suma, dar în cele două dosare ar fi vorba de 40.000 euro. (…) Următoarea mea cale este aceea de a mă duce la CEDO şi să arăt că am fost condamnat la plata unei amenzi, fără ca să mi se stabilească vreo vinovăţie. Eu nu pot să mă duc la CEDO atâta timp cât sunt şeful ANRP”, a subliniat Băeşu.

El consideră că se face o mare nedreptate şi a explicat că reprezentanţii MJ au apreciat că atunci când s-a stabilit ca ei să fie amendaţi nu a existat un element foarte important – culpa lor ca persoane care au condus şi care iau decizii.

„Atâta timp cât nimeni nu reuşeşte să ne explice că am greşit aici şi pentru acest motiv merităm să fim amendaţi şi, potrivit legii, ar trebui să aducem bani de acasă la bugetul statului pentru faptul că am fi greşit undeva, daţi-ne voie să nu acceptăm această sarcină în continuare. (…) Au existat amenzi încă de acum doi ani care nu au ajuns de a mai fi aplicate efectiv pentru că noi am vorbit atunci cu persoanele respective, am vorbit cu avocaţii lor şi le-am explicat că ANRP are toată disponibilitatea să facă, numai că în acel caz nu avem bani. Au fost cazuri în care am fost amendaţi pentru faptul că nu plătim în momentul în care conturile ANRP erau deja blocate cu sute de milioane de euro. La instanţe, din păcate, nu s-a înţeles, în schimb oamenii au înţeles”, a spus şeful ANRP.

George Băeşu a menţionat că la sfârşitul anului trecut au putut să facă plăţile şi oamenii nu au mai cerut sancţionarea.

„Acum, în schimb, avem un text de lege care spune că instanţa din oficiu se sesizează atunci când nu este executată obligaţia şi de abia atunci stabileşte amenda. În situaţiile în care au creat problema cu care ne confruntăm, noi deja ne-am executat obligaţia, în sensul că persoanelor din acele dosare deja le-am emis titlurile de despăgubire. Cu toate acestea, au apărut două hotărâri de instanţă în care ni se stabilesc nişte amenzi pentru perioade anterioare, una e din 2012 până în 2014. Atenţie, în 2012 era în efectivitate o OUG aprobată de Guvernul Ungureanu prin care ANRP, în speţă Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor, cum se numea, nu avea voie să emită titluri. Inclusiv pentru această perioadă, acum se solicită plata unei amenzi pe zi de întârziere”, a susţinut el.

Preşedintele ANRP a mai spus că nu a calculat nimeni amenzile şi că cei de la MJ susţin că acestea nici nu ar mai putea fi solicitate.

„Dar este doar un punct de vedere. Noi vrem să vedem acest lucru spus de o instanţă, spus în mod clar de lege. (…) Salariul unui preşedinte la ANRP este de 4.600 de lei, indemnizaţia de conducere a Comisiei este de 2.300 lei – iar amenda este de 200 de lei pe zi, în fiecare dosar. Astăzi sunt 120 de cereri de amendare. (…) Am venit pentru a arăta că există un cadru legislativ interpretabil şi că există pericolul ca unii oameni să-şi desfăşoare activitatea şi după o perioadă de timp să afle că beneficiul lor a fost acela de a fi obligaţi să plătească nişte amenzi, pentru că în perioada respectivă nu au reuşit să rezolve chiar tot”, a mai arătat el.

Înainte de întâlnire, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că o să analizeze ce reclamă ANRP, şi anume dacă este vorba de o problemă de lege în vigoare sau de interpretare, de practică neunitară.

„Dacă se pune problema de o interpretare neunitară a legii sau ar fi nevoie de o intervenţie nouă normativă pentru a clarifica anumite lucruri. Important este ca activitatea ANRP să nu fie blocată. Premierul m-a rugat să discut cu cei din conducerea ANRP şi să găsim o soluţie. Trebuie să vedem ce invocă instanţele de judecată, să vedem de ce se emit asemenea amenzi şi o să vedem dacă e o chestiune de atacat la o altă instanţă sau ANRP şi instanţele interpretează diferit acelaşi text de lege”, a susţinut Cazanciuc.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...