1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut de DNA

Preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară a fost reţinut de DNA în dosarul Carpatica Asig, informează România TV. ASF a luat act, dar nu va comenta nimic în următoarele 24 de ore.

25 feb, 2014 | ECONOMICA.net
(update 25 feb, 2014 17:45) ASF solicită acţionarilor Astra să înceteze demersurile de defăimare, care pot periclita salvarea companiei
Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ solicită acţionarilor companiei Astra să înceteze demersurile de defăimare, care pot periclita demersul perfect legal de salvare a societăţii de asigurări prin procedura de redresare financiară, se arată într-un comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.
ASF susţine că a respectat toate prevederile legale care impuneau deschiderea procedurii de administrare specială pentru societatea Astra şi că o acţiune diferită a ASF ar fi însemnat încălcarea legii pentru care supraveghetorul naţional a fost înfiinţat şi o tolerare a neregulilor constatate, iar scopul instituirii procedurii de redresare financiară şi dorinţa ASF sunt de înlăturare a neregulilor constatate şi de salvare a societăţii.


(update 25 feb, 2014 16:31) Conducerea Camerei a respins înfiinţarea comisiei de anchetă privind salariile din ASF
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu este de acord să aducă în discuţia plenului propunerea privind înfiinţarea unei comisii care să ancheteze politica salarială din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Referitor la solicitarea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea politicii salariale din cadrul ASF şi harta practicării nepotismului în instituţie: s-a refuzat punerea în discuţia plenului a acestei comisii datorită faptului că e începută o urmărire penală la ASF şi, chiar dacă o astfel de comisie ar fi existat, în momentul începerii urmăririi penale activitatea unei astfel de comisii se suspendă dat fiind prevederea regulamentară că nu pot funcţiona în paralel acestea două", a declarat secretarul Camerei Niculae Mircovici după şedinţa Biroului Permanent.
(update 25 feb, 2014 16:30) Şefii ASF trebuie să depună până marţea viitoare în contul instituţiei primele pe care le-au luat
Membrii Comisiei de buget-finanţe din Senat le solicită celor din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să depună până marţi, 4 martie, în contul instituţiei primele pe care le-au luat, în caz contrar existând posibilitatea de a fi demişi.
"Este absolut normal şi de bun simţ să le solicităm membrilor executivi şi neexecutivi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară să prezinte documentele prin care vor depune în contul ASF primele pe care le-au luat pe anul trecut. Mi se pare absolut imoral ceea ce s-a întâmplat acolo, să vedem prime date de zeci de mii de euro. Noi am văzut chestia asta la televizor cu ce s-a întâmplat pe o lună sau pe două. Aş vrea să verificăm să vedem pe câte luni s-a întâmplat acest lucru sau dacă nu cumva s-a întâmplat chiar lunar", a declarat preşedintele Comisiei de buget-finanţe, senatorul PSD Cosmin Nicula, în şedinţa de marţi.
Acesta a precizat că până marţi, 4 martie, reprezentanţii ASF trebuie să facă dovada că au returnat primele.


(update 25 feb, 2014 15:48) Atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu la ASF vor fi preluate de Daniel Dăianu
Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, va prelua atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu, care a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA."Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reţinere a domnului Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF. Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituţie a statului român care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral. În următoarea perioadă, atribuţiile domnului Dan Radu Ruşanu vor fi preluate de către domnul Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte ASF", se arată într-un comunicat al ASF.

Instituţia mai precizează că va reveni cu precizări după expirarea termenului de reţinere de 24 de ore.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut marţi de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare, în dosarul Carpatica-ASF, în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Tot astăzi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice.

Procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chitoiu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice. Soţia lui Daniel Chitţoiu şi naşul sau, Dan Radu Ruşanu (preşedinte ASF) sunt deja urmăriţi penal în dosarul ASF - Carpatica Asig.

Cronologie

Luna trecută, ASF a cerut reevaluarea contractelor Carpatica Asig şi cercetarea prealabilă a angajaţilor ASF învinuiţi de DNA, după ce omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti.

Marian Mîrzac era membru neexecutiv al Consiliului ASF. DNA a dispus şi reţinerea lui Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, în 18 februarie, Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a fost nevoită să-şi dea demisia din funcţia de şef al direcţiei de Avizări din ASF, pentru că a fost implicată în scandalul Carpatica Asig.

Trei zile mai târziu, Dan Radu Ruşanu era pus sub urmărie penală sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.

Reacţia ASF

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reținere a domnului Dan Radu Rușanu, Președinte ASF. Precizăm că nu interpretăm și nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituție a statului român, care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral", se spune într-un comunicat al ASF.
 
Atribuțiile domnului Dan Radu Rușanu vor fi preluate de către Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF.
 
"Vom reveni cu precizări după expirarea termenului de reținere de 24 de ore", se mai spune în comunicatul ASF.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO