Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut de DNA

Preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară a fost reţinut de DNA în dosarul Carpatica Asig, informează România TV. ASF a luat act, dar nu va comenta nimic în următoarele 24 de ore.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 13:05
Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut de DNA

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut marţi de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare, în dosarul Carpatica-ASF, în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Tot astăzi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice.

Procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chitoiu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice. Soţia lui Daniel Chitţoiu şi naşul sau, Dan Radu Ruşanu (preşedinte ASF) sunt deja urmăriţi penal în dosarul ASF – Carpatica Asig.

Cronologie

Luna trecută, ASF a cerut reevaluarea contractelor Carpatica Asig şi cercetarea prealabilă a angajaţilor ASF învinuiţi de DNA, după ce omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti.

Marian Mîrzac era membru neexecutiv al Consiliului ASF. DNA a dispus şi reţinerea lui Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, în 18 februarie, Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a fost nevoită să-şi dea demisia din funcţia de şef al direcţiei de Avizări din ASF, pentru că a fost implicată în scandalul Carpatica Asig.

Trei zile mai târziu, Dan Radu Ruşanu era pus sub urmărie penală sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.

Reacţia ASF

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reținere a domnului Dan Radu Rușanu, Președinte ASF. Precizăm că nu interpretăm și nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituție a statului român, care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral”, se spune într-un comunicat al ASF.
 
Atribuțiile domnului Dan Radu Rușanu vor fi preluate de către Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF.
 
„Vom reveni cu precizări după expirarea termenului de reținere de 24 de ore”, se mai spune în comunicatul ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...