1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Finanţe şi bănci

Şeful ASF va fi eliberat. Propunerea de arestare preventivă a lui Ruşanu a fost respinsă de instanţă

Propunerea de arestare preventivă a lui Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, formulată de procurorii anticorupţie, a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti. Ruşanu va părăsi arestul miercuri la ora 13.30, când expiră ordonanţa de reţinere. Decizia Tribunalului Capitalei a fost luată în noaptea de marţi spre miercuri şi nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

26 feb, 2014 | ECONOMICA.net

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut marţi de procurorii DNA în dosarul Carpatica-ASF, în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Tot ieri, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice.

Procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte referatul în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de Daniel Chitoiu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice. Soţia lui Daniel Chiţoiu şi naşul sau, Dan Radu Ruşanu (preşedinte ASF) sunt deja urmăriţi penal în dosarul ASF - Carpatica Asig.

Cronologie

Luna trecută, ASF a cerut reevaluarea contractelor Carpatica Asig şi cercetarea prealabilă a angajaţilor ASF învinuiţi de DNA, după ce omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti.

Marian Mîrzac era membru neexecutiv al Consiliului ASF. DNA a dispus şi reţinerea lui Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, în 18 februarie, Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, a fost nevoită să-şi dea demisia din funcţia de şef al direcţiei de Avizări din ASF, pentru că a fost implicată în scandalul Carpatica Asig.

Trei zile mai târziu, Dan Radu Ruşanu era pus sub urmărie penală sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.

Reacţia ASF

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reținere a domnului Dan Radu Rușanu, Președinte ASF. Precizăm că nu interpretăm și nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituție a statului român, care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral", se spune într-un comunicat al ASF.
 
Atribuțiile domnului Dan Radu Rușanu vor fi preluate de către Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF.
 
"Vom reveni cu precizări după expirarea termenului de reținere de 24 de ore", se mai spune în comunicatul ASF.
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO