1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Şeful BCE se aşteaptă la creşterea economiei şi a salariilor

Economia zonei euro creşte iar rata şomajului scade, dar inflaţia de bază nu urcă deoarece creşterea salariilor încă nu s-a restabilit, a afirmat vineri şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.

23 iun, 2017 | Agerpres

Într-o prezentare a situaţiei economiei realizată la Consiliul European de la Bruxelles, Draghi a explicat că încetinirea creşterii preţurilor înseamnă că politica monetară relaxată a BCE va fi menţinută în viitor.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, a urcat până la 1,2% în aprilie, de la 0,8% în mai, dar apoi s-a atenuat la 1% în mai.

Preşedintele Băncii Centrale Europene se aşteaptă la o accelerare a creşterii salariilor în următoarele luni deoarece încrederea s-a îmbunătăţit şi oamenii sunt mult mai încrezători în legătură cu viitorul UE, în pofida deciziei Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar.

Draghi l-a citat pe economist Larry Summers, fostul consilier economic al preşedintelui Barack Obama, care a afirmat 'încrederea este cea mai ieftină măsură de stimulare'.

Creşterea economiei şi îmbunătăţirea încrederii reprezintă o oportunitate unică pentru politicieni pentru a adopta reforme structurale, a declarat Draghi.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,4% în mai, de la 1,9% în aprilie, arată o estimare preliminară publicată recent de Eurostat.

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro este la cel mai redus nivel din acest an şi se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere anuală a preţurilor de 1,5% în zona euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară şi programul de achiziţii de active, susţinând că inflaţia de bază nu dă semne convingătoare de redresare. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat că există semne care arată o creştere a preţurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să îşi modifice politica monetară. 'Nu avem suficiente dovezi care să ne modifice evaluarea privind perspectiva de inflaţie şi nici nu avem suficientă încredere că inflaţia se va îndrepta spre ţinta noastră într-o manieră durabilă şi sustenabilă', a spus Draghi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO