Şeful BCE spune că speră să se alăture „tribului” economiştilor pe care i-a criticat recent

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că speră să se alăture într-o zi "tribului" economiştilor profesionişti, pe care în urmă cu doar câteva săptămâni i-a criticat că sunt mult prea izolaţi, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 15 feb. 2024, 15:16
Şeful BCE spune că speră să se alăture

Şeful BCE, care la bază este avocat, pare să întindă astfel o ramură de măslin către o profesie care reprezintă o parte importantă din angajaţii BCE şi din audienţa sa atunci când anunţă deciziile de politică monetară.

„Aspiraţia mea este să devin şi eu, într-o zi, un membru al tribului”, a spus Christine Lagarde în cursul unei audieri în Parlamentul European. „Am foarte mult respect pentru cei care sunt membri şi în fiecare zi apreciez munca lor, de care nu aş putea să mă lipsesc”, a mai spus Lagarde.

Comentariile preşedintei BCE au venit după laudele la adresa sa exprimate de europarlamentarul Paul Tang, care este şi economist, şi care a spus că Lagarde „nu ascultă întotdeauna specialiştii de trib şi adoptă o perspectivă mai amplă”.

Este vorba de o aluzie la declaraţiile făcute luna trecută de Christine Lagarde la Forumul de la Davos, unde a spus că „mulţi economişti sunt în realitate o clică de trib care nu merg dincolo de lumea lumea lor pentru că se simt confortabil în graniţele ei”. Lagarde a făcut referire la studiile care arată că economiştii, în special bărbaţii, tind să se citeze reciproc.

Însă, comentariile lui Christine Lagarde sunt extrem de neobişnuite pentru un guvernator de bancă centrală, o profesie care în mod normal este punctul culminant al unei cariere de economist.

Un studiu efectuat în rândul angajaţilor BCE de către un sindicat arată că majoritatea angajaţilor nu cred că Lagarde este cea mai bună persoană pentru a conduce instituţia, argumentul principal fiind lipsa ei de pregătire academică în domeniul economiei.

Profesia de economist a fost supusă mai multor critici după criza financiară globală din 2008, inclusiv fosta regină Elisabeta menţionând faptul că niciun economist nu a putut să prevadă criza.

Explozia inflaţiei în ultimii doi ani a oferit noi motive pentru autoreflexie, inclusiv în rândul personalului BCE. Instituţia de la Frankfurt a început să facă sondaje în rândul companiilor pentru a dobândi o imagine mai bună a realităţii de pe teren şi recent a pus la punct un model de inteligenţă artificială care să completeze prognozele elaborate de specialiştii umani.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...