1EUR = 4.8432 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Şeful Bundesbank avertizează că măsurile îndelungate de stimulare a economiei au efecte secundare care nu trebuie ignorate

Jens Weidmann, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), şi-a declarat sprijinul faţă de revizuirea politicii monetare în zona euro, şi a reafirmat avertismentul său că măsurile îndelungate de stimulare a economiei au efecte secundare care nu trebuie ignorate, transmite Bloomberg.

22 noi, 2019 | Agerpres

Într-un discurs rostit la Frankfurt, la câteva ore după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că va anunţa o revizuire "în viitorul apropiat", Weidmann spune că merită analizate noile abordări care permit oficialilor să răspundă rapid la o scădere a activităţii economice, în timp ce ţin cont de potenţialele costuri şi beneficii.

"Sunt complet de acord cu Christine Lagarde - strategia de politică monetară ar trebui întotdeauna să se dezvolte într-un mod care să servească cel mai bine mandatul nostru", a declarat Weidmann, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

Acesta a discutat şi despre avantajele şi limitele comunicării de către BCE a intenţiilor sale de politică monetară, şi a argumentat că mandatul instituţiei nu permite o abordare simetrică a ţintei de inflaţie, aşa cum susţin unii oficiali.

El a avertizat asupra angajamentelor de a menţine ratele mai scăzute ale dobânzilor o perioadă prea lungă de timp. "O astfel de abordare nu ar fi în linie cu obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%, şi ar putea provoca riscuri la adresa credibilităţii. Mai mult, după o perioadă îndelungată de rate scăzute ale dobânzilor, menţinerea ratelor dobânzilor mai scăzute pentru o perioadă o perioadă chiar mai lungă ar agrava riscurile şi efectele secundare ale politicii monetare ultra-relaxate", susţine oficialul BCE.

Referindu-se la economia Germaniei, şeful Bundesbank a indicat că ţara a evitat intrarea în recesiune anul acesta şi a subliniat că există "dovezi preliminare" că s-a terminat perioada de scădere a activităţii economice. Exporturile solide şi cheltuielile consumatorilor şi ale guvernului au ajutat economia Germaniei să evite recesiunea în trimestrul trei din 2019, arată datele autorităţilor de la Berlin.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO