Şeful Bundesbank: BCE ar putea lansa un program de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să cumpere credite şi alte active de la bănci pentru a stimula economia zonei euro, a declarat marţi preşedintele Băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, declaraţie care reprezintă o modificare radicală a punctului de vedere al oficialilor Bundesbank faţă de programele de relaxare cantitativă, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 13:03
Şeful Bundesbank: BCE ar putea lansa un program de relaxare cantitativă

Bundesbank reprezintă cea mai mare economie din zona euro, iar preşedintele său are un cuvânt important de spus atunci când este vorba despre ce ar trebui să facă BCE pentru a stimula economia, în condiţiile în care metodele tradiţionale, precum reducerea costului creditului, nu mai dau rezultate.

Într-un interviu acordat marţi MNI, Jens Weidmann, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, a făcut un apel pentru o dezbatere cu privire la eficienţa altor instrumente de politică monetară, având în vedere că marja de manevră pentru noi reduceri de dobândă este limitată.

‘Măsurile neconvenţionale reprezintă un teritoriu neexplorat. Aceasta înseamnă că avem nevoie de discuţie cu privire la eficienţă, dar şi cu privire la costurile şi efectele lor secundare’, a declarat Weidmann. ‘Asta nu înseamnă că un program de relaxare cantitativă este exclus ci că trebuie să ne asigurăm că interzicerea finanţării monetare este respectată’, a adăugat şeful Bundesbank.

În cadrul unui program de relaxare cantitativă, o bancă centrală cumpără credite şi alte active de la bănci, iar BCE a refuzat să adopte până acum acest gen de programe. Weidmann a fost unul dintre oponenţii principali ai relaxării cantitative, iar declaraţiile sale semnalează o posibilă modificare a politicii BCE, chiar în momentul în care Rezerva Federală americană îşi reduce treptat achiziţiile de active.

Banca Central Europeană a menţinut dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25% începând din luna noiembrie 2013 şi a anunţat că va continua să practice un cost redus al creditului chiar dacă inflaţia va începe să crească. De asemenea, BCE a început să se uite cu atenţie la cursul de schimb al monedei euro şi la impactul său asupra inflaţiei iar Weidmann a apreciat că o dobândă negativă la depozitele bancare ar putea fi un instrument pentru a răspunde la întărirea monedei unice.

‘Dacă vrei să contracarezi consecinţele unei aprecieri puternice a monedei euro asupra perspectivei de inflaţie, dobânzile negative par să fie un instrument mai bun decât altele. Însă vorbim despre scenarii ipotetice şi nu despre decizii iminente’, a subliniat Weidmann.

Dobânzile negative la depozitele bancare înseamnă că băncile vor trebui să plătească pentru a depune fonduri overnight la BCE. Introducerea unei astfel de măsuri ar trebui să conducă la creşterea creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...