Şeful Bundesbank către BCE: Reveniți la reglementări mai stricte pentru a evita o nouă criză

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank şi membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un nou avertisment privind riscurile tot mai grave generate de măsurile anticriză ale BCE şi cere revenirea la reglementări stricte privind colateralul acceptat de instituţie.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 08:43
Şeful Bundesbank către BCE: Reveniți la reglementări mai stricte pentru a evita o nouă criză

Într-o scrisoare către preşedintele BCE Mario Draghi obţinută de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann se arată îngrijorat privind decizia decentă a BCE de a relaxa reglementările privind garanţiile colaterale acceptate de la băncile comerciale în schimbul finanţării suplimentare, transmite Reuters.

Totodată, oficialul german subliniază că unele bănci centrale din zona euro acceptă acum o gamă mai largă de tipuri de colateral decât altele.

Reprezentanţii Bundesbank au refuzat să comenteze informaţiile.

BCE a lansat numeroase măsuri de lichiditate pentru băncile din zona euro, încercând să asigure fluxul creditării către economia reală. Astfel, instituţia a lărgit plaja de active acceptate drept colateral pentru operaţiunile de refinanţare, relaxând reglementările stricte anterioare crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Regulile mai puţin dure privind colateralul au facilitat infuziile uriaşe de capital derulate recent de bancă, ajutând băncile să împrumute, la cele două operaţiuni de refinanţare pe termen lung efectuate în decembrie şi februarie, un total de peste 1.000 miliarde euro cu scadenţa peste trei ani, la dobânzi de numai 1%.

Weidmann şi-a mai exprimat recent nemultumirea privind oferta „prea generoasă” de lichiditate oferită de BCE, care în opinia sa ar putea crea stimulente riscante pentru bănci, ce s-ar putea transforma în riscuri inflaţioniste.

Oficialul german cere în scrisoare revenirea la regulile de colateral anterioare crizei şi avertizează de asemenea asupra dezechilibrelor tot mai profunde observate în sistemul transnaţional de plăţi din zona euro.

Dezechilibrele subliniate de Weidmann au devenit în ultimul timp o temă de discuţie tot mai des întâlnită în rândul economiştilor, unele voci arătând că este vorba de fazele incipiente ale unei noi crize.

Draghi a declarat în februarie, la cea mai recentă conferinţă de presă a BCE, că astfel de efecte sunt normale într-o uniune monetară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...