1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Şeful Bundesbank: Politica bugetului echilibrat nu trebuie să fie un fetiş în Germania

Germania nu are nevoie de un pachet de stimulente economice, iar politica bugetului echilibrat, pentru asigurarea unei situaţii financiare solide, nu trebuie să fie un fetiş, a declarat preşedintele Bundesbank, banca centrală a ţării, Jens Weidmann, publicaţiei Sueddeutsche Zeitung, transmite Reuters, potrivit News.ro.

14 dec, 2019 | Agerpres

"Ca obiectiv bugetar politic, bugetul echilibrat respectă scopul pedagogic de a asigura finanţe solide. Acesta a fost respectat până acum. Desigur, bugetul echilibrat nu trebuie transformat într-un fetiş", a afirmat Weidmann într-un interviu apărut în ediţia online a publicaţiei.

Mulţi dintre conservatorii cancelarului Angela Merkel s-au angajat să respecte un buget echilibrat, fără să emită obligaţiuni noi, dar noii lideri social-democraţi (SPD), care fac parte din coaliţia guvernamentală, au contestat această politică.

Weidmann a spus nu este nimic în neregulă în utilizarea politicii bugetare pe termen scurt ca spaţiu de manevră pentru stimularea economiei prin intermediul investiţiilor sau pentru susţinerea populaţiei, dar a adăugat: ”Nu avem nevoie de un pachet de măsuri de stimulare”.

Cea mai mare economie a Europei a trecut printr-o perioadă dificilă, din cauza fricţiunilor comerciale globale care au dus la scăderea exporturilor germane, a problemelor din industria auto şi a incertitudinilor legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, dispoziţia investitorilor germani s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna decembrie, susţinută fiind de creşterea surprinzătoare a exporturilor în luna octombrie, care a alimentat speranţele privind redresarea economiei.

Weidmann, care este membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat în interviu că inflaţia va accelera până la un punct la care vor putea fi mărite dobânzile.

"Realist vorbind acest lucru va dura ceva timp", a adăugat acesta.

BCE are ca ţintă oficială o inflaţie de aproape 2%, dar a ratat acest obiectiv din 2013, iar unii analişti susţin că factorii fundamentali care determină inflaţia sau modificat, ceea ce ţine preţurile la niveluri scăzute.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO