UPDATE. Şeful CNA s-a prezentat la DNA, în calitate de suspect. Acuzaţie de abuz în serviciu

Preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, s-a prezentat vineri la DNA în dosarul de corupţie de la CNA. Potrivit unor surse judiciare, ea a fost chemată pentru a i se comunica începerea urmăririi penale pe numele său.
Economica.net - vin, 05 sept. 2014, 06:39
UPDATE. Şeful CNA s-a prezentat la DNA, în calitate de suspect. Acuzaţie de abuz în serviciu

UPDATE Laura Georgescu: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, infracţiunea e de abuz în serviciu
     
Preşedinta CNA, Laura Georgescu, a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul de corupţie de la instituţia pe care o conduce şi că infracţiunea este de abuz în serviciu.

Ea a precizat că nu-şi va da demisia din funcţie.

Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată joi pe Narcisa Iorga, membră a CNA, sub acuzaţia de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, în dosarul în care mai este urmărit penal şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

‘Ulterior datei de 17 septembrie 2013, dată la care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV, suspecta Narcisa-Clementina Iorga, membru al CNA, a îndrumat persoana care controla societatea comercială deţinătoare a postului de televiziune respectiv să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze’, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat remis AGERPRES.

În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe care anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să-şi exercite autoritatea.

‘În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi parlamentarul Hrebenciuc Viorel. Ca urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, persoana respectivă i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul CNA ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv’, se mai arată în comunicat.

Narcisa Iorga, membră a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat joi la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că nu a încălcat niciodată Legea audiovizualului şi nici altă lege.

‘Vreau să vă asigur că nu pot să dau niciun fel de detaliu legat despre acest stadiu (n.r. – al anchetei) şi să vă asigur, de asemenea, că am fost întotdeauna pentru aplicarea legii, nu pentru abaterea de la lege. (…) Nu am încălcat niciodată Legea audiovizualului şi nici o altă lege a ţării’, a afirmat Iorga, care s-a prezentat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărită penal în dosarul de corupţie de la CNA.

Ea a refuzat să dea alte detalii, menţionând că este o anchetă care se derulează şi că în timpul acesteia vor fi aduse probe şi de o parte şi de alta.

Procurorii DNA au început urmărirea penală şi pe numele deputatului Viorel Hrebenciuc, membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid.

‘La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a unui post de televiziune, deputatul Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv’, informa un comunicat al DNA remis joi AGERPRES.

Procurorii arată că în realizarea acestor demersuri Viorel Hrebenciuc s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...