1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Şeful Complexului Energetic Oltenia: Producătorii de energie eoliană reprezintă un pericol mare şi în 2014

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, este de părere că producătorii de energie eoliană reprezintă în continuare un mare pericol pentru gigantul energetic, mai ales că, la sfârşitul anului trecut, a fost aprobat un proiect de realizarea a încă 110 parcuri eoliene pe teritoriul României.

23 ian, 2014 | Agerpres

'Reprezintă un mare pericol. În penultima zi din anul 2013, în data de 30 decembrie, la ANRE s-au aprobat încă 110 proiecte de parcuri eoliene. Nu ştiu ce înseamnă ca şi putere instalată, dar ce pot să ştiu, a fost o şedinţă de şapte ore în care s-au mai aprobat încă 110 proiecte de parcuri eoliene, pentru că, dacă nu se aprobau atunci, de pe data de 1 ianuarie 2014 intra în vigoare hotărârea de guvern care taie certificatele verzi la sub jumătate şi asta nu e un lucru de natură să ne bucure, pentru că vom avea încă nişte sute de megawaţi putere instalată, care vor crea în continuare aceleaşi gen de dezechilibre în sistem cu care ne-am confruntat în 2013. Este o mare problemă', a spus Ciurel.

El a explicat joi măsurile de protecţie pe care CEO trebuie să le ia pentru a evita dezechilibrele din sistem. În 2014, complexul va produce certificate verzi prin cultivarea de plante energetice, care vor fi combinate cu cărbunele.

'Măsurile de protecţie sunt schimbarea legislaţiei secundare (...) Ordinul 33 a fost înlocuit cu Ordinul 57, prin care producătorii să se alinieze la start în aceleaşi condiţii, în sensul că reducerea de sarcină la ieşirea din funcţionare să se facă într-o anumită ordine, nu întotdeauna numai termo, aşa cum se întâmpla până acum, în aşa fel încât aveam acele dezechilibre de porniri şi opriri cu zecile pe lună, care erau la fel de costisitoare şi pentru noi şi pentru dumneavoastră, pentru că se găseau în preţul consumatorului final. De asemenea, pentru anul 2014 vom fi şi noi înscrişi în grila producătorilor de regenerabile, în două direcţii. O direcţie va fi un cuantum de 10 megawaţi instalaţi pe energie fotovoltaică, vom fi şi noi producători de certificate verzi, este vorba de biomasă, combinarea cărbunelui cu plantă energetică', a afirmat managerul CEO.
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO