Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: Uniunea Europeană va cere Chişinăului să-şi respecte angajamentele

Atât Bruxellesul, cât şi statele membre ale UE urmăresc cu atenţie ceea ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova, a declarat joi seara la un post de televiziune local şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, subliniind că Uniunea Europeană, ca partener al Republicii Moldova, va cere Chişinăului să respecte angajamentele asumate în relaţia cu forurile comunitare, relatează vineri IPN.md.
Economica.net - vin, 03 aug. 2018, 13:07
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: Uniunea Europeană va cere Chişinăului să-şi respecte angajamentele

‘Vreau să subliniez că miniştrii de externe din ţările membre ale UE la ultima reuniune din luna iulie au discutat situaţia din cadrul Parteneriatului Estic şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Republica Moldova’, a afirmat Peter Michalko.

În acest sens, el a evocat amânarea alocării primei tranşe din ajutorul macrofinanciar al UE pentru Republica Moldova de 100 de milioane de euro în urma invalidării alegerilor municipale din Chişinău.

‘Din păcate, invalidarea alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău care s-a făcut într-un mod netransparent este o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate acestea sunt în contradicţie cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut (de către Chişinău) şi de aici rezultă reacţiile din partea instituţiilor Uniunii Europene şi ale statelor membre’, a spus diplomatul, citat de IPN, referindu-se la Memorandumul de înţelegere din luna noiembrie trecut. Documentul stipulează o serie de condiţii, între care respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului.

‘Relaţia noastră nu este despre bani şi asistenţă, baza relaţiilor noastre trebuie să fie valorile comune, valorile europene care trebuie respectate. Acest lucru ni-l dorim noi cei din Uniunea Europeană, dar şi cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască într-o societate în care aceste valori sunt o realitate. De aceea, respectarea acestor valori trebuie să fie o prioritate’, a spus în continuare Peter Michalko, citat de Medianews.

În acest context, oficialul european a subliniat necesitatea ca la alegerile parlamentare de anul viitor să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere şi corecte. Şi nu doar în ziua votului, dar şi campania electorală – asigurarea dreptului candidaţilor şi a alegătorilor, accesul candidaţilor la mass-media, condiţii egale pentru toţi candidaţii, a menţionat el.

Instanţele de la Chişinău au declarat nule alegerile municipale din 3 iunie, invalidând mandatul primarului ales, Andrei Năstase, din partea opoziţiei europene neparlamentare. La 25 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut hotărârea Curţii de Apel de la Chişinău în acest sens, provocând un val de proteste atât în republică, cât şi pe plan internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...