Şeful diplomaţiei ucrainene: trebuie să evităm conectarea Transnistriei cu Crimeea şi cu Abhazia

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, s-a declarat, vineri, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, "foarte preocupat" de situaţia din Transnistria, o entitate separatistă prorusă din Republica Moldova.
Economica.net - sâm, 22 mart. 2014, 08:08
Şeful diplomaţiei ucrainene: trebuie să evităm conectarea Transnistriei cu Crimeea şi cu Abhazia

„Situaţia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci şi pentru Europa”, a declarat Deşciţa, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

„Rusia poate decide să conecteze Transnistria cu Crimeea şi cu Abhazia”, un teritoriu separatist din Georgia ocupat de forţele ruse, „şi să formeze un coridor care ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa”, a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene. Trebuie să „evităm” această situaţie, a adăugat el.

Transnistria, o fâşie îngustă de teritoriu de aproximativ 500.000 de locuitori din estul Republicii Moldova, a câştigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt război de independenţă după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Însă independenţa sa nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe de altă parte, întrebat dacă există un „plan B” pentru o eventuală intervenţie a Rusiei în estul Ucrainei, ministrul a anunţat că ţara sa se va apăra militar.

„Noi vom apăra acest teritoriu, este planul nostru B”, a subliniat el. „Poporul ucrainean nu poate fi împiedicat să-şi apere patria”, a afirmat Deşciţa.

Joi, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că ţara sa vă răspunde „ferm, inclusiv prin mijloace militare”, la orice tentativă rusă „de anexare” a regiunilor din estul rusofon.

Liderul proeuropean şi candidat la prezidenţiale, Vitali Klicko, a dat asigurări că ucrainenii din regiunile din est afirmă că vor „să-şi apere patria”, „unitatea” şi „independenţa”. „Suntem pregătiţi pentru aşa ceva, este planul B”, a adăugat el, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

De asemenea, Deşciţa a respins posibilitatea acceptării alipirii Crimeei la Rusia. „Nimeni nu se gândea că Zidul Berlinul, construit în 1961, va fi dărâmat într-o zi”, a spus el, amintind că acest proces a necesitat aproape 30 de ani. „Cred că va dura mai puţin timp pentru a distruge escaladarea şi prezenţa militară în Crimeea”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, însă valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 35,28%, în......
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...