Şeful Erste: BCR îşi va reveni foarte curând

BCR îşi va reveni "foarte curând", iar România va deveni "motiv de bucurie", a declarat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, într-o conferinţă cu acţionarii, după ce grupul BCR a raportat în aprilie cea mai mare pierdere trimestrială după privatizare, de 70,8 milioane euro.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 06:25
Şeful Erste: BCR îşi va reveni foarte curând

„Sunt convins că România va fi motiv de bucurie pe viitor (…) Revenirea va sosi foarte curând”, a declarat miercuri Treichl, la adunarea anuală a acţionarilor Erste, potrivit Bloomberg.

BCR „a fost o achiziţie costisitoare, necesară pentru dezvoltarea” Erste, a adăugat el.

Subsidiara din România a fost cel mai costisitor pariu al lui Treichl pe creşterea economică din Europa de Est, notează Bloomberg.

Amortizarea fondului comercial din România, alături de provizioane în Ungaria şi pierderi pe contracte credit-default swap, au fost principalele motive ale pierderii de peste 700 milioane euro înregistrată de Erste anul trecut, primul rezultat negativ din 1988, potrivit Bloomberg.

Erste a propus miercuri acţionarilor să nu distribuie dividende pentru 2011, în premieră de la listarea la bursă, în 1997.

„Mă bucur că anul trecut a luat sfârşit”, a declarat Treichl în faţa celor 1.900 de acţionari prezenţi la eveniment.

Erste Bank a preluat în 2006 un pachet reprezentând 61,88% din acţiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, instituţie din cadrul Grupului Banca Mondială.

În prezent, grupul austriac deţine 93% din acţiunile BCR.

Treichl a coordonat în ultimii 15 ani extinderea Erste în Europa Centrală şi de Est, grupul austriac controlând acum cele mai mari bănci din Cehia, Slovacia şi România, şi a doua mare bancă din Ungaria.

Şeful Erste a arătat miercuri că Polonia rămâne „cea mai mare gaură” pe harta grupului, care nu va fi astupată prea curând.

Banca deţinută de Erste în Ucraina, concurentă cu rivale mai mari susţinute de Raiffeisen Bank, UniCredit şi BNP Paribas, a acumulat peirderi de 192 milioane euro de la achiziţie, în 2007, a spus Treichl, precizând că grupul încă nu s-a hotărât cum va aborda această problemă.

Potrivit Bloomberg, cel mai mare acţionar al Erste este o fundaţie caritabilă prezidată de Treichl, care deţine 23,2% din titluri. Printre acţionarii Erste se numără şi banca spaniolă CaixaBank, cu 9,7%, şi un grup de bănci austriece de economii, cu 4,1%.

Grupul Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat în primele trei luni ale acestui an cea mai mare pierdere trimestrială după privatizare, de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), pe fondul menţinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, potrivit rezultatelor anunţate în luna aprilie. În primele trei luni ale anului trecut, BCR a consemnat un profit de 76 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...