Şeful Erste nu este interesat de băncile greceşti din România

Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank, acţionar majoritar la Banca Comercială Română, a declarat, marţi, că grupul bancar austriac nu este interesat de preluarea niciunei subsidiare ale băncilor greceşti din România, pentru că nu are nevoie să cumpere bănci pentru a câştiga noi clienţi.
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 16:11
Şeful Erste nu este interesat de băncile greceşti din România

‘Dacă aş vrea să cumpăr o bancă din România, atunci directorul nostru operaţional, Petr Bravek, mi-ar spune: ‘Foarte frumos, dar nu îţi voi permite, pentru că vreau să fac banca mai puţin complexă şi nu mai complexă’. Ca să vă dau un răspuns mai clar: active da, bănci nu’, a spus Andreas Treichl, într-o conferinţă de presă în care a anunţat rezultatele financiare ale grupului obţinute în anul 2016.

Referindu-se la potenţialul de creştere al sectorului bancar românesc, Andreas Treichl a făcut o comparaţie între Austria şi România. În Austria, ţară cu o populaţie de aproximativ opt milioane de locuitori, Erste Group Bank, împreună cu banca de economii, controlează 20% din piaţă şi a acordat credite totale în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. În schimb, în România, cu o populaţie de aproximativ 20 de milioane de locuitori, unde Erste controlează 20% din piaţă, BCR a acordat credite în valoare de şapte miliarde de euro.

‘Unde vrei să mergi ca bancă? Nu se pune problema de 2017, 2018 sau 2019. Peste doi ani vom aniversa 200 de ani de la înfiinţare şi acesta este motivul pentru care suntem siguri că Erste va mai exista şi peste 100 de ani’, a menţionat Treichl.

Întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la Bucureşti să adopte o taxă pe bănci pentru a-şi finanţa deficitul, directorul general al Erste Group Bank a subliniat că performanţele economice ale ţărilor care nu au o astfel de taxă sunt mai bune comparativ cu ţările care au introdus o taxă pe bănci.

‘Dacă România vrea să îşi reducă potenţialul de creştere şi toate celelalte performanţe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili şi se gândesc la viitorul populaţiei României, atunci nu o vor face’, a adăugat Andreas Treichl.

În plus, acesta a precizat că BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanţare din ţară.

În ceea ce priveşte planurile Erste Group Bank pentru România în 2017, oficialii grupului austriac au anunţat că va fi introdusă platforma digitală George. Petr Bravek, director operaţional la Erste Group, a precizat că va fi vorba de un program pilot. În prezent această platformă are aproximativ un milion de clienţi în Austria şi anul acesta va mai câştiga un milion de clienţi prin introducerea acesteia pe pieţele din Cehia, Slovacia şi parţial România. Introducerea acestei platforme se va face în mai multe etape. În prima fază, platforma va fi accesibilă angajaţilor băncii, ulterior şi pentru prietenii şi familiile acestora, pentru a o stabiliza.

‘Nu ne aşteptăm la o introducere pe scară largă în România în 2017 sau 2018 (a platformei digitale George – n. r.), dar o vom lansa din punct de vedere tehnic în acest an’, a spus Bravek.

Anterior, Erste Group a dat publicităţii rezultatele pe 2016, care arată că acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române a înregistrat anul trecut un profit net de 1,26 miliarde euro, cel mai bun rezultat net înregistrat vreodată. La rândul său, Banca Comercială Română (BCR) a afişat un profit net în creştere la 1,045 miliarde de lei (232,9 milioane euro) în 2016, faţă de 918,9 milioane de lei în anul precedent.

Banca Comercială Română, membră a Erste Group, oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor. BCR deţine cea mai mare reţea de echipamente de auto-servire bancară din ţară – aproximativ 2.600 de echipamente (ATM-uri, maşini multifuncţionale, terminale automate de plăţi, maşini de schimb valutar) ca şi 12.000 de terminale POS pentru plăţile prin card la comercianţi. Grupul BCR avea în decembrie 2016 un număr de 7.078 salariaţi proprii.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...