1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 16 º

Extern

Şeful Eurogrupului este încrezător că se va ajunge la un acord între Roma şi Bruxelles

Portughezul Mario Centeno, preşedintele Eurogrupului, a declarat luni seara că ultimele mesaje venite de la Roma şi Comisia Europeană cu privire la proiectul de buget al Italiei pe 2019 sunt "foarte pozitive" şi se aşteaptă la un acord cu privire la un document provizoriu, informează Reuters.

23 oct, 2018 | Agerpres

"Aceasta este ceea ce anticipez", a declarat Mario Centeno referindu-se la posibilitatea unui astfel de acord.

Italia a înştiinţat luni Comisia Europeană că nu îşi va modifica proiectul de buget 2019, criticat vehement de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene, însă a promis că va interveni dacă Guvernul de la Roma nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în materie de datorie publică şi deficit.

Centeno a apreciat drept "pozitiv" acest răspuns care a venit în urma unei scrisori de avertisment adresată joi Italiei de Comisia Europeană. Anterior, Guvernul de la Roma i-a alarmat pe investitori cu planurile sale de cheltuieli, care au dus la dublarea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene în ultimele luni.

Preşedintele Eurogrupului, un organism care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro, a apreciat că zona euro a devenit mai solidă şi mai rezistentă graţie reformelor întreprinse în ultimii ani. De asemenea, portughezul a spus că toate ţările din zona euro trebuie să respecte regulile care au fost convenite în zona euro.

"Aş fi foarte surprins dacă subiectul bugetului Italiei ar provoca o dramă în zona euro şi dacă instituţiile sale nu ar putea gestiona acest lucru fără mari probleme", a spus Centeno. Potrivit portughezului, creşterea din zona euro rămâne robustă în pofida riscurilor la adresa activităţii economice apărute în ultimii ani de pe urma Brexitului şi a alegerilor din Franţa şi Germania.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO