Şeful Fed spune că va respinge orice solicitare de demisie din partea lui Trump

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat vineri că nu a primit nicio înştiinţare directă de la Casa Albă privind performanţa lui la conducerea Fed şi a dat asigurări că nu va demisiona chiar dacă preşedintele Donald Trump îi va cere acest lucru, transmit Reuters şi AP.
Economica.net - vin, 04 ian. 2019, 16:50
Şeful Fed spune că va respinge orice solicitare de demisie din partea lui Trump

Trump, care l-a desemnat pe Powell la conducerea Fed în februarie 2018, l-a criticat în mod intens şi public, acuzându-l că afectează economia prin majorarea ratelor la dobânzi.

Dobânda mai ridicată face ca Statele Unite să plătească mai mult pentru datoria guvernamentală. De asemenea, majorarea costului creditului afectează consumatorii deoarece plătesc rate mai ridicate pentru achiziţiile costisitoare, cum ar fi maşini şi case.

Şeful Fed a precizat vineri că nu are nicio întâlnire programată cu Trump.

De asemenea, Powell a declarat că Rezerva Federală a SUA intenţionează să fie flexibilă în privinţa determinării momentului în care va majora din nou ratele dobânzilor şi ar putea modifica politica sa de reducere a bilanţului Fed, dacă va fi necesar.

În urma declaraţiilor sale, Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de vineri în creştere solidă, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,46%, ajungând la valoarea de 23.244,10 puncte. De asemenea, indicele Standard and Poor’s 500 s-a apreciat cu 2,55%, ajungând la valoarea de 2.510,40 puncte, iar indicele Nasdaq s-a apreciat cu 3,14%, ajungând la valoarea de 6.667,34 puncte.

În decembrie, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda de referinţă pentru a patra oară în 2018, dar a previzionat că în 2019 vor fi mai puţine creşteri ale costului creditului, semnalând că înăsprirea politicii monetare se apropie de final, pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare şi al încetinirii creşterii economiei mondiale.

În urma deciziei anunţate luna trecută, dobânda de referinţă a Fed a fost majorată cu un sfert de punct până la intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Într-o declaraţie emisă după ultima şedinţă de politică monetară din acest an, Rezerva Federală a SUA apreciază că riscurile la adresa economiei „sunt destul de echilibrate”, dar instituţia „va continua să monitorizeze evoluţiile economice şi financiare globale şi va evalua implicaţiile lor asupra perspectivelor economice”.

Oficialii Fed estimează că rata dobânzii va fi majorată de două ori în 2019 şi o dată în 2020, prognoza arătând o rată medie a dobânzii de 3,1% la finalul lui 2020 şi 2021.

În previziunile din septembrie, Rezerva Federală a SUA se aştepta ca rata dobânzii să fie majorată de trei ori în 2019 şi o dată în 2020. Schimbarea reflectă eroziunea încrederii în perspectivele primei economii mondiale.

PIB-ul SUA ar urma să crească cu 2,3% în 2019 şi cu 2% în 2020, uşor mai slab decât a anticipat Fed în septembrie.

Rata şomajului, în prezent la 3,7%, cel mai redus nivel din ultimii 49 de ani, ar urma să scadă la 3,5% anul viitor şi să urce la 3,6% în 2020.

Inflaţia, care a atins anul acesta ţinta Fed de 2%, ar urma să scadă la 1,9% anul viitor, faţă de 2% cât se previziona în septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...