Şeful Fiscului afirmă că poate determina trusturile de presă să-şi plătească obligaţiile fiscale în 2-3 ani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ îi va putea determina pe toţi contribuabilii, fie că este vorba de grupuri de interese protejate, mari trusturi de presă, companii sau persoane privilegiate, să îşi achite integral obligaţiile către bugetul statului, dacă îi vor fi asigurate resursele suplimentare necesare, a declarat miercuri preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, la o conferinţă de bilanţ a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală /DGAF/.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 17:19
Şeful Fiscului afirmă că poate determina trusturile de presă să-şi plătească obligaţiile fiscale în 2-3 ani

Pe lângă resursele logistice suplimentare, şeful Fiscului susţine că mai este nevoie de stabilizarea structurilor ANAF şi a funcţiilor de conducere şi de un front comun cu Justiţia pentru eliminarea schemelor de fraudare a bugetului de stat prin procedurile de insolvenţă simulate.

‘Vă asigur că, dacă promisiunile privind alocarea de resurse suplimentare pe care le-a făcut noul ministru al Finanţelor, domnul Vâlcov, cu prilejul deselor discuţii pe care le-am avut în ultimul timp pe acest subiect, vor fi în mare parte onorate, în maximum 2-3 ani ANAF va putea acţiona pentru a-i determina pe absolut toţi contribuabilii, fie că este vorba de grupuri de interese protejate până astăzi, de mari trusturi de presă, de companii sau persoane privilegiate, să îşi plătească până la ultimul leu obligaţiile bugetare’, a afirmat şeful Fiscului, la evenimentul DGAF la care a participat premierul Victor Ponta.

Diaconu a subliniat că există câteva zone în activitatea ANAF – una, cea a controlului operativ, fiind acoperită în mare parte prin operaţionalizarea în decembrie 2013 a DGAF – care în ultimii ani au fost neglijate nepermis sau ‘poate, ceea ce ar fi foarte grav, în mod interesat’.

Şeful Fiscului a mai atras atenţia că ANAF asigură majoritatea covârşitoare a veniturilor bugetului general consolidat al statului şi, în opinia sa, este instituţia cu cea mai mare discrepanţă între sarcinile şi competenţele conferite prin lege, pe de o parte, şi capacitatea administrativă pe de altă parte.

Vicepreşedintele ANAF, Romeo Florin Nicolae, coordonatorul DGAF, a declarat că realizarea obiectivelor asumate de DGAF depinde şi de operaţionalizarea completă a DGAF, respectiv de asigurarea resurselor logistice necesare desfăşurării activităţii şi de ocuparea posturilor vacante.

Nicolae a precizat că acţiunile de control antifraudă se vor concentra pe destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, având în vedere impactul negativ semnificativ pe care această formă de evaziune fiscală îl are asupra bugetului statului.

Oficialul ANAF s-a mai referit la ponderea majoră a fraudei fiscale în domeniul TVA, mijlocit de accesul facil la înregistrarea în scopuri de TVA şi de lipsa evaluărilor de risc ulterioare înregistrării, precum şi la faptul că DGAF va intensifica controalele la comercianţii de uleiuri minerale, cu caracteristici apropiate de cele ale motorinei şi benzinei, care pot fi comercializate drept carburanţi auto fără îndeplinirea unor obligaţii fiscale. Potrivit vicepreşedintelui ANAF, va fi pus accent pe comercianţii en gros de carburanţi, care nu deţin spaţii de depozitare, facilitând astfel circuite scriptice de tranzacţionare.

Te-ar mai putea interesa și
România, înainte de Florii – situaţia oficială de vineri, 23.04.2021, ora 13 – criza CORONAVIRUS
România, înainte de Florii – situaţia oficială de vineri, 23.04.2021, ora 13 – criza CORONAVIRUS
Criza Coronavirus 23 aprilie, ora 13 - 2.523 cazuri noi, 470 în Bucureşti. 1.391 pacienţi la terapie intensivă, 170 morţi în ultimele 24 de ore. Scăderi la numărul pacienţilor de la terapie......
Rabla pentru Electrocasnice 2021 – când începe programul și ce modificări apar
Rabla pentru Electrocasnice 2021 – când începe programul și ce modificări apar
RABLA ELECTROCASNICE 2021 - Programul guvernamental va începe de la 1 mai 2021, prin înscrierea comercianților în platforma ...
Poliţia Capitalei: Poliţiştii vor acţiona în perioada Floriilor şi în zonele destinate grătarelor. Grupuri de peste 6 persoane – interzise
Poliţia Capitalei: Poliţiştii vor acţiona în perioada Floriilor şi în zonele destinate grătarelor. Grupuri de peste ...
Poliţiştii va acţiona, în perioada premergătoare şi în perioada sărbătorilor de Florii, în zonele lăcaşurilor ...
Un studiu din Marea Britanie arată o scădere cu 65% a infectărilor după prima doză de vaccin
Un studiu din Marea Britanie arată o scădere cu 65% a infectărilor după prima doză de vaccin
Cazurile de COVID-19 raportate în rândul adulţilor din toate categoriile de vârstă au scăzut cu 65% în Marea Britanie ...