Şeful FMI: Perspectivele de creştere ale economiei mondiale se consolidează

Perspectivele de creştere ale economiei mondiale se consolidează, însă zona euro şi alte economii avansate se confruntă cu 'riscul unei perioade îndelungate cu inflaţie scăzută, care trebuie rezolvată prin măsuri neconvenţionale de politică monetară', a avertizat, luni, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmit Xinhua şi Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 13:49
Şeful FMI: Perspectivele de creştere ale economiei mondiale se consolidează

‘Pe ansamblu, perspectivele economiei mondiale se îmbunătăţesc. Economia mondială depăşeşte lent perioada cea mai dificilă, dar creşterea rămâne prea slabă şi prea dezechilibrată’, a afirmat şeful FMI, la Forumul de dezvoltare ce se desfăşoară la Beijing.

Pieţele emergente se confruntă cu ‘riscul creşterii volatilităţii de pe pieţele financiare, asociat cu retragerea măsurilor neconvenţionale de politică monetară în statele dezvoltate’, avertizează Christine Lagarde.

Statele care au deficit bugetar ridicat şi deficit de cont curent ridicat sunt cele care se confruntă cu cele mai mari riscuri, susţine oficialul FMI.

În ianuarie, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei mondiale, la 3,7% în 2014 şi la 3,9% în 2015, faţă de un avans de 3,6% anul acesta, prognozat în octombrie.

Pentru 2013, FMI a estimat că expansiunea economiei mondiale a fost de 3%, în timp ce în octombrie se aştepta la o creştere de 2,9%.

Activitatea economică şi comerţul mondial s-au redresat în a doua jumătate a lui 2013, aşa cum anticipa FMI în raportul din octombrie. În economiile avansate, cererea a crescut în linie cu estimările. Pe pieţele emergente, redresarea exporturilor a fost principalul motor al creşterii activităţii, în timp ce pe plan intern cererea a rămas redusă, cu excepţia Chinei.

Avansul economiei SUA ar urma să ajungă la 2,8% în 2014, de la 1,9% în 2013, pe fondul recentului acord privind bugetul.

Zona euro trece de la recesiune la redresare, creşterea urmând să se accelereze la 1% în 2014 şi 1,4% în 2015. Redresarea va fi mai modestă în ţările afectate de probleme financiare (Grecia, Spania, Cipru, Italia şi Portugalia), unde exporturile mai ridicate ar putea stimula creşterea, dar nivelul ridicat al datoriei şi fragmentarea financiară va afecta cererea pe plan intern.

De asemenea, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.

În Japonia, creşterea ar urma să accelereze în 2014 – 2015, după o redresare solidă în 2013.

Economiile emergente şi statele în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creştere de 5,1% în 2014 şi de 5,4% în 2015. Avansul economiei chineze va fi moderat, la aproximativ 7%, în perioada 2014 – 2015, din cauza măsurilor ce vizează încetinirea creşterii creditării şi majorarea costului capitalului.

Creşterea va fi sub estimări în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza turbulenţelor politice din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această eveniment a redus recompensa pentru procesarea blocurilor, trecând de la 6,25......
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...