Şeful FMI: Ratele negative ale dobânzilor au ajutat economia mondială

Situaţia economiei mondiale ar fi fost mult mai rea fără ratele negative ale dobânzilor, a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 18 mart. 2016, 13:26
Şeful FMI: Ratele negative ale dobânzilor au ajutat economia mondială

Ratele negative ale dobânzilor din Europa şi Japonia au sprijinit creşterea economiei mondiale şi a preţurilor. Ca rezultat, sectorul financiar ar putea fi nevoit să implementeze noi modele de afaceri, a declarat oficialul FMI într-un interviu acordat în oraşul vietnamez Ho Chi Minh.

Dacă nu am fi avut rate negative ale dobânzilor, am fi fost într-o situaţie mult mai rea decât suntem azi, inflaţia ar fi fost probabil mai scăzută decât este acum, iar ritmul de creştere al economiei ar fi fost mai redus. A fost un lucru bun implementarea ratelor negative ale dobânzilor în actualele circumstanţe, susţine Lagarde.

Pentru stimularea economiei, băncile centrale din Europa şi Japonia au adoptat rate negative ale dobânzilor, dar au sporit temerile că aceste măsuri vor avea consecinţe nedorite, afectând profitul sectorului bancar, scrie Agerpres.

Separat, Christine Lagarde a anunţat că FMI ar putea îmbunătăţi uşor estimarea de creştere cu 6,3% a economiei Chinei, datorită măsurilor de stimulare şi a planificatelor reforme economice.

‘Credem că economia Chinei va continua să crească. Dacă acele reforme sunt implementare şi măsurile de stimulare sunt îndreptate spre consum, atunci rezultatele vor fi bune iar China îşi va continua creşterea calitativă’, a apreciat şeful FMI.

Şi premierul chinez Li Keqiang a apărat miercuri politicile economice ale ţării, repetând că există mai multe oportunităţi decât riscuri şi dând asigurări că a doua economie mondială nu va trece printr-o aterizare forţată, dacă Guvernul va continua reformele.

China va reduce birocraţia pentru oamenii de afaceri, va adopta măsuri pentru scăderea datoriilor corporaţiilor, va îmbunătăţi reglementările financiare şi va face eforturi pentru a nu exista concedieri masive în urma restructurării industriilor grele, cum ar fi cea a oţelului şi cărbunelui, a afirmat Li Keqiang la conferinţa de presă desfăşurată la încheierea sesiunii anuale a Parlamentului de la Beijing.

Dacă este necesar, statul poate majora fondurile alocate pentru sprijinirea muncitorilor concediaţi, a declarat Li Keqiang, în plus faţă de fondurile de 100 miliarde de yuani (15,3 miliarde de dolari) anunţate în februarie. Cu ajutorul acestor fonduri vor fi relocaţi muncitorii concediaţi în urma restructurării industriilor neperformante.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul de posturi în MIPE va crește cu 30%, pentru a gestiona o majorare a fondurilor europene de 72 de miliarde de euro
Numărul de posturi în MIPE va crește cu 30%, pentru a gestiona o majorare a fondurilor europene de 72 de miliarde de euro
Numărul posturilor din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va creşte cu 30%, până la 1.943 persoane, pentru gestionarea celor 96 de miliarde de euro fonduri europene, a......
Patronatul Industriei de Software și Servicii numește un nou Consiliu Director
Patronatul Industriei de Software și Servicii numește un nou Consiliu Director
NIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, anunță componența noului Consiliu Director, ales pe ...
O anchetă internațională, în care sunt implicate instituții similare din Italia și Germania, a fost declanșată de Consiliul Concurenței pe piața echipamentelor medicale de tipul ecografelor
O anchetă internațională, în care sunt implicate instituții similare din Italia și Germania, a fost declanșată de ...
Consiliul Concurenţei a anunșat luni că a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între companiile ...
Fondul de investiții Agista preia 15% din compania de managementul energiei Eplus Smart Energy
Fondul de investiții Agista preia 15% din compania de managementul energiei Eplus Smart Energy
Agista, fond de investiții alternative în curs de autorizare care accelerează IMM-urile locale prin piața de capital, ...