1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Şeful fondului Blackstone: Zona euro riscă să intre într-o stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia

Zona euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia pe parcursul mai multor decenii, dacă guvernele nu vor oferi măsuri de stimulare fiscală, a avertizat directorul general al fondului de investiţii Blackstone, Stephen Schwarzman, la CNBC, potrivit News.ro.

08 oct, 2019 | News.ro

Vorbind luni la emisiunea "Squawk Box Europe" de la televiziunea CNBC, Schwarzman a susţinut criticile venite din partea unor directori de bănci mari, cele mai recente exprimate de directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, referitoare la dobânzile negative.

Oudea a declarat pentru Financial Times că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) va susţine instituţiile financiare care au probleme, dar va împiedica în acelaşi timp consolidarea din sectorul bancar european.

BCE a decis recent lansarea unui program substanţial de relaxare cantitativă prin achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzii de referinţă cu 0,1 puncte procentuale, la -0,5%, un nou minim record.

Schwarzman a afirmat la CNBC că dobânzile negative din Europa fac tot mai dificil pentru instituţiile financiare, cum ar fi companiile de asigurări şi cele de depozite, să realizeze câştiguri.

Într-o încercare a de atenua o parte din presiunea generată de dobânzile negative asupra bilanţurilor băncilor, BCE a introdus un sistem în două viteze, o măsură incurajată de bănci europene mari, potrivit News.ro.

"Motivul important este că instituţiile resepctive nu câştigă bani, nu îşi pot mări capitalul. Dacă nu îşi pot mări capitalul, atunci nu pot acorda mai multe împrumuturi oamenilor şi companiilor. Dacă nu poţi acorda împrumuturi, nu se dezvoltă economia. Este nevoie de creşterea creditării pentru a creşte economia", a spus şeful Blackstone.

Schwarzman a sugerat că în Europa dobânzile negative par să fie considerare un panaceu, dar a argumentat că economia zonei euro ajunge într-un punct în care măsurile de stimulare sunt necesare, în special în Germania.

"Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Parctic nu s-a dezvoltat, a îngheţat. Acest lucru se poate întâmpla, nu este un lucru bun nici pentru oameni. Uneori trăim într-o lume în care toate alternativele sunt proaste şi cred că vedem acest lucru acum", a spus acesta.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO