Şeful FP: Acţiunile româneşti sunt subevaluate

"Acțiunile românești ni se par în general subevaluate în comparație cu alte țări din regiune", scrie Greg Konieczny, vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group şi managerul Fondului Proprietatea (FP), într-o postare intitulată "Sărbătorim România", pe blogul şefului său, Mark Mobius.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 mai 2015, 11:08
Şeful FP: Acţiunile româneşti sunt subevaluate

Acțiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi nu numai, i se par şefului FP, Greg Konieczny,  „în general subevaluate în comparație cu alte țări din regiune. Spre exemplu, în luna martie 2015, raportul price-earnings (P/E) pentru Indicele BET din România era 9,9, iar la Indicele XU100 din Turcia era 10,1. Indicele WIG din Polonia avea un P/E de 14,4, în timp ce la indicele BUX din Ungaria era 13,6”.

P / E este un reper al atractivităţii unei acţiuni. Face raportul dintre preţul acţiunii şi profitul companiei pe acţiune. Cu cât raportul P / E este mai mic, cu atât mai mare este subevaluarea.

„De asemenea, credem că randamentele dividendelor acțiunilor românești au fost la rândul lor atractive. Vedem în continuare oportunități potențiale bune în sectoarele infrastructură și energie din România”, scrie vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group şi managerul Fondului Proprietatea (FP), într-o postare intitulată „Sărbătorim România„, pe blogul şefului său, Mark Mobius.

Franklin Tempelton este foarte interesat de listarea Hidroelectrica şi a altor companii de stat din portofoliul său, pentru ca acestea să fie înregistrate la un preţ de piaţă în activele Fondului. Totodată, listarea lor ar stimula creşterea preţului acţiunilor FP, foarte importantă pentru Franklin Tempelton pentru a-şi păstra mandatul de administrator al Fondului.

Citeşte şi:

Preţul Fondului Proprietatea la Londra. Jocurile din spatele listării celei de-a treia firme româneşti la Bursa din Londra

„Principalele motoare ar trebui să fie privatizările (inclusiv IPO-uri și SPO-uri) care ar putea avea ca rezultate îmbunătățirea eficienței, o mai bună guvernanță corporativă și o mai bună absorbție a fondurilor UE alocate României”, adaugă Greg Koneczny.

Pe de altă parte, şeful FP include printre riscurile investițiilor în România: volatilitatea politică, lipsa unui nou acord cu FMI, întârzierile în implementarea reformelor structurale și o absorbție scăzută a fondurilor EU.

„Lipsa predictibilității rămâne de asemenea o problemă esențială, descurajând mulți investitori. O taxă neanunțată pe construcțiile speciale, care a redus semnificativ marja de profit a companiilor din sectorul energetic, a fost introdusă la scurt timp după IPO-ul uneia dintre aceste companii. De asemenea, rata reglementată de profit a distribuitorilor de electricitate a fost redusă la numai câteva luni după IPO-ul celui mai mare distribuitor și furnizor de electricitate din România”.

Te-ar mai putea interesa și
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să rămână o prioritate, performanţa României în materie de colectare a veniturilor fiscale fiind demoralizantă nu doar prin raportare la media......
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Grupul energetic italian Enel SpA a anunţat luni că a încheiat un acord cu societatea italiană de stat de asigurare de ...
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor ...
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, pentru 5, 8 milioane de euro
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, ...
Egis a semnat un contract de 5,8 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ...