1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Şeful Garanti România: Statul român a avut un an 2013 plin de surprize plăcute

România a avut un an 2013 plin de surprize plăcute din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici, dar aceasta nu s-a resimţit, încă, şi la nivelul populaţiei, a afirmat, vineri, directorul general al Garanti Bank România, Ufuk Tandogan, la un forum de afaceri.

04 apr, 2014 | Agerpres

'România a înregistrat, în 2013, o inflaţie mai scăzută decât prognoza iniţială, exporturile au crescut, cota TVA a scăzut pentru anumite produse, iar investiţiile străine au avut un impact important. Dar toate acestea nu sunt resimţite la nivelul populaţiei. Calea pe care România a ales-o să iasă din criză este lungă şi anevoioasă, dar sigură. Din punct de vedere al sistemului bancar, s-a înregistrat o scădere a creditelor, ceea ce ne arată clar că nu creşte consumul. Veniturile românilor sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Este nevoie să se încurajeze consumul, pentru ca şansele României să iasă din criză să fie mai mari. De remarcat că autorităţile române fac eforturi pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene. Sper ca, astfel, la sfârşitul anului 2014 să avem rezultate mai bune decât în 2013', a spus Ufuk Tandogan.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat Forumul Economic Româno - Turc, prilej cu care au fost dezbătute teme de interes actual privind situaţia economică în Europa, predicţii ale creşterii economice în Uniunea Europeană, evoluţia cursului valutar şi aşteptările mediului economic pentru următorii ani. Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, cu prilejul aniversării a 14 ani de activitate a ziarului în limba turcă Hayat.

'Relaţiile turco-române sunt foarte bune. Avem un potenţial mare de dezvoltare a acestor relaţii, pe toate domeniile. România este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Turciei din regiune. Peste 13.300 de întreprinderi cu capital turc sunt active în prezent în România ceea ce arată interesul nostru pentru dezvoltarea de parteneriate', au spus reprezentanţii Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti.

Conform estimărilor făcute de oamenii de afaceri, în scurt timp, comerţul dintre România şi Turcia ar putea ajunge la 10 miliarde dolari, după ce în 2013 a fost de circa 6,5 miliarde dolari.

La manifestare au participat economişti şi oameni de afaceri din Turcia şi din România.

Turcia este partenerul economic numărul unu al României din ţările terţe şi pe locul cinci în competiţia mondială. România este, de asemenea, importantă pentru Turcia şi reprezintă un partener important ocupând locul 12 la export şi locul 15 la import. În anul 2013, Turcia s-a situat pe locul 16 în ceea ce priveşte investiţiile directe în România, conform reprezentanţilor CCIR.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO