Şeful Lukoil: Sancţiunile impuse Rusiei afectează producătorii locali de ţiţei

Sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale, în contextul crizei din Ucraina, au afectat producătorii locali de ţiţei, a redus accesul la pieţele financiare externe şi a majorat costurile de împrumut, a afirmat directorul general al Lukoil, Vagit Alekperov, într-un interviu acordat publicaţiei ruse 'Vedomosti', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 sept. 2015, 08:49
Şeful Lukoil: Sancţiunile impuse Rusiei afectează producătorii locali de ţiţei

Lukoil, cel mai mare producător independent de petrol din Rusia, a fost afectat de sancţiunile impuse anul trecut de SUA şi nu de sancţiunile europene. Măsurile adoptate de SUA interzic furnizarea, exportul sau reexportul bunurilor, serviciilor şi tehnologiei către Lukoil şi alte firme energetice ruseşti.

‘Accesul la pieţele de capital a fost redus. Este din ce în ce mai dificil să formăm consorţii cu firmele străine pentru implementarea proiectelor geologice complexe’, a declarat şeful Lukoil.

Preşedintele Vladimir Putin şi unele companii şi-au îndreptat atenţia spre Asia, în special spre China, căutând legături comerciale, după impunerea sancţiunilor. Dar Alekperov susţine că firma sa nu este implicată în negocieri cu băncile din China.

‘Ele sunt dispuse să acorde finanţare, fie prin achiziţionarea ţiţeiului, fie prin furnizarea echipamentelor. Acestea sunt cele mai scumpe împrumuturi din lume. Nu vom accesa astfel de credite’, a afirmat directorul general al companiei ruse.

Acesta a adăugat că negociază cu Korea EximBank pentru a finanţa proiectele companiei din Uzbekistan.

‘Negocierile nu sunt uşoare, sperăm să fie adoptată o decizie şi aceste proiecte să obţină finanţare’, a declarat şeful Lukoil.

Anul acesta, Lukoil şi un consorţiu condus de grupul sud-coreean Hyundai Engineering au semnat un acord pentru construirea unei fabrici de procesare a gazelor în Uzbekistan.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, cu o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, Grupul Lukoil deţine rafinăria Petrotel-Lukoil şi comercializează carburanţi prin Lukoil România, care operează o reţea de 305 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...