1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Şeful MOL şi un fost premier croat au fost condamnaţi la închisoare pentru corupţie

Un tribunal din Croaţia a decis luni că directorul general al grupului energetic ungar MOL, Zolt Hernadi, şi fostul premier croat, Ivo Sanader (foto), sunt vinovaţi de corupţie, o decizie care deschide un nou capitol într-o dispută juridică ce durează de aproape un deceniu, informează Reuters citat de  Agerpres.

30 dec, 2019 | Agerpres

Zsolt Hernadi a fost găsit vinovat pentru că l-a mituit pe Ivo Sanader pentru a permite companiei ungare MOL să devină principalul factor decizie la compania petrolieră croată INA, la care MOL este cel mai mare acţionar dar nu deţine pachetul majoritar de acţiuni.

Potrivit postului de televiziune N1, Zsolt Hernadi şi Ivo Sanader au primit pedepse de doi, respectiv şase ani de închisoare. Decizia nu este definitivă putând fi contestată.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO