Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

Inspectorul general al Poliţiei Române a dispus eliberarea din funcţie a chestorului Adrian Bărăscu, şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), după ce acesta a fost reţinut luni de DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual.
Economica.net - mar, 17 nov. 2015, 08:38
Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA

De asemenea, şeful Poliţiei Române a dispus eliberarea din funcţie a altor poliţişti cu funcţii de conducere de la ONPM, puşi sub acuzare de DNA.

‘Urmare a comunicării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se precizează punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de chestor de poliţie Bărăscu Adrian Augustin, comisar-şef de poliţie Pintilescu Cristian, comisar-şef de poliţie Popa Felicia Violeta, comisar-şef de poliţie Nanu Ion Octavian, comisar-şef de poliţie Croitoriu Viorel Marcel, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus eliberarea acestora din funcţia deţinută şi punerea la dispoziţia unităţii, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse’, se arată într-un comunicat al IGPR.

Totodată, faţă de comisar-şef Aurel Lehăduş, comisar-şef Marcel Daniel Gomeajă, comisar-şef Dan Cristian Puşcaş, subcomisar Andreea Violeta Liţă, ofiţeri cu funcţii de execuţie în cadrul ONPM, ca urmare a faptului că împotriva lor a fost pusă în mişcarea acţiunea penală de către DNA, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus punerea la dispoziţia unităţii.

Şeful ONPM, Adrian Bărăscu, a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA, el fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, el fiind acuzat şi de influenţarea declaraţiilor.

În acelaşi dosar au mai fost reţinute Felicia-Violeta Popa, comisar şef în cadrul aceleiaşi structuri de poliţie, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare de fonduri, şi Andreea-Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la deturnare de fonduri.

Potrivit DNA, membrii grupării conduse de Adrian Bărăscu au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.

De asemenea, membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării unor sume de bani, prin achiziţia directă de la furnizori preferaţi a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei.

Potrivit DNA, în perioada 2014 – octombrie 2015, Adrian Bărăscu, în calitate de ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu alţi doi membri ai grupului, care erau împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite, au folosit în mod repetat documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), cu privire la cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.

Aceste demersuri au condus la virarea sumei de 550.850 lei în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei în anul 2015 la articolul bugetar din care ONPM ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.

De asemenea, Bărăscu şi membrii grupului infracţional sunt acuzaţi că au deturnat, în mod repetat, fonduri alocate protecţiei martorilor.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...