Şeful RBS: În România sunt prea multe bănci universale. Unele trebuie să-şi schimbe strategia

România are prea multe bănci universale, iar unele bănci din top 25 ar trebui să ia o decizie în privinţa strategiei lor, a declarat, pentru AGERPRES, Henk Paardekooper, directorul general al RBS România.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 10:24
Şeful RBS: În România sunt prea multe bănci universale. Unele trebuie să-şi schimbe strategia

‘Sunt două lucruri de luat în considerare în ceea ce priveşte sectorul bancar. În primul rând este vorba de piaţa internă. Sunt 40 de bănci. Toată lumea vorbeşte că sunt prea multe, dar nu se pune problema numărului. Nu există un număr potrivit de bănci. Dacă vă uitaţi la pieţele dezvoltate există trei-patru, maximum cinci bănci universale şi toate sunt bănci mari. Ceea ce vedem în România, dacă ne uităm la top 25, de la locul 5 şi până la 25, nu vedem bănci care să aibă o strategie. Toate fac acelaşi lucru, încercând să fie bănci universale. Acesta nu este sustenabil şi de aceea este nevoie să vedem o schimbare. Cred că unele dintre băncile aflate în intervalul de la 5 la 25 ar trebui să ia o decizie în privinţa strategiei lor’, a spus Henk Paardekooper.

Potrivit oficialului RBS, piaţa din România va fi influenţată şi de schimbările care au loc la nivelul Uniunii Europene, multe bănci de la noi fiind deţinute de grupuri bancare mari din UE.

‘Banca Centrală Europeană va face o verificare a calităţii activelor celor mai mari bănci din Uniune. Toate băncile mari din România sunt subsidiare ale acestor bănci care vor fi verificate. Personal cred că în unele ţări o să vedem fuziuni de bănci. Astfel, dacă două bănci mari din Grecia vor lua o astfel de decizie, aceasta va avea un impact semnificativ şi în România. Asemenea evenimente ar putea avea loc în Italia, Austria sau Grecia şi aceste fuziuni ar putea avea impact şi asupra instituţiilor financiare din România’, a explicat Henk Paardekooper.

Directorul general al RBS România nu a dorit să ofere o cifră cu privire la fuziunile şi achiziţiile care ar putea avea loc în România în acest an, dar a spus că se aşteaptă să fie câteva.

În ceea ce priveşte activitatea de creditare de la noi, acesta a declarat că este posibil ca în 2014 să vedem o creştere a volumului de credite acordate ca urmare a îmbunătăţirii uşoare a mediului economic în România dar şi în Europa. Un alt factor pozitiv ar putea fi faptul că unele bănci au terminat procesul de restructurare şi au apetit pentru creditare. Henk Paardekooper susţine că este foarte dificil de oferit cifre, dar ca va fi o creştere de o singură cifră.

Referitor la evoluţia creditelor neperformante, directorul general al RBS România a spus ca sunt o problemă delicată pentru că sunt persistente. Acesta a spus ca nu vede o creştere în sectorul creditelor neperformante şi că cel mai probabil stocul va scădea uşor în acest an.

Henk Paardekooper a declarat ca RBS a luat o decizie bună când a decis să devină o bancă de nişă, care deserveşte mari companii internaţionale şi naţionale, dar şi din sectorul public din România.
Directorul general al RBS România a spus că banca a încheiat 2013 pe profit şi că nivelul creditelor neperformante este scăzut, comparativ cu restul sectorului bancar, fiind de o singură cifră.

La finalul lunii aprilie 2013, UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing IFN au cumpărat business-ul de retail şi Royal Preferred Banking al RBS (Bank) România S.A., totalizând aproximativ 315 milioane euro în active şi 230 milioane euro în pasive. În septembrie 2013, banca a devenit sucursală a Grupului RBS, sub denumirea de The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, Sucursala România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...