Şeful Societe Generale este sceptic în legătură cu planul UE de a atenua reglementările privind capitalul impuse băncilor

Campania Uniunii Europene de revitalizare a pieţei titlurilor de valoare garantate cu active (ABS) prin introducerea unei noi categorii de produse eligibile pentru tratamentul preferenţial al capitalului probabil că nu va avea rezultate imediate, a afirmat directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 14 oct. 2015, 13:51
Şeful Societe Generale este sceptic în legătură cu planul UE de a atenua reglementările privind capitalul impuse băncilor

‘Nu sunt convins că ne putem aştepta la un avans al ABS-urilor în urma actualelor propuneri. Sunt chiar tentat să cred că la început unele titluri de valoare garantate cu active vor dispărea şi va dura o perioadă până se vor impune unele noi. De fapt, mă aştept la un declin al tranzacţiilor în următorii 2 – 3 ani’, a afirmat Frederic Oudea.

În 30 septembrie, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a anunţat un ‘plan de acţiune’, ce conţine 33 de măsuri şi iniţiative legislative, care vor duce până în 2019 la înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementări şi costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizează extinderea pieţei ABS prin crearea unor produse ‘simple, transparente şi standardizate’, eligibile pentru atenuarea cerinţelor de capital. Prin focalizarea activelor şi vinderea lor ca titluri de valoare, băncile îşi pot despovăra bilanţurile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini ‘crearea de locuri de muncă şi revenirea unei creşteri sustenabile’, se arată în planul comisarului european pentru servicii financiare.

‘Avem nevoie de mai mult timp pentru a analiza propunerile, dar nu sunt prea optimist pentru următorii 2 – 3 ani’, a afirmat şeful Societe Generale, bancă prezentă şi pe piaţa din România.

Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor şi companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta pieţele să obţină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creşterii economice.

Organismele financiare au salutat planurile privind înfiinţarea Uniunii Pieţelor de Capital, iar Asociaţia Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piaţă europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.

Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere şi UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte şi spre pieţe.

Normele mai stricte de capital impuse băncilor din Uniunea Europeană după criza financiară mondială vor fi revizuite pentru a se stabili dacă nu cumva acestea limitează în mod inutil creditarea, într-un moment în care Europa a făcut din creşterea economică principala sa prioritate, a declarat recent comisarul european pentru servicii financiare.

Jonathan Hill a adăugat că normele de capital pentru bănci ar putea fi modificate pentru a facilita acordarea de credite pentru companii.

După criza financiară mondială care a început în 2007 multe bănci au fost descoperite ca fiind subcapitalizate, astfel încât contribuabilii au fost nevoiţi să vină în sprijinul băncilor. Ulterior, un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III, au fost aprobate şi aplicate în Europa.

Cu toate acestea, băncile susţin că noile norme mai dure le forţează să pună deoparte rezerve mai mari în dauna creditelor, iar unele dintre bănci susţin că noile reguli le-au obligat să înceteze tranzacţiile cu titluri de valoare, ceea ce face pieţele mai puţin lichide şi mai volatile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo, lider global în categoria de băuturi răcoritoare și alimente, a anunțat luni că include în portofoliul de ...
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Administratorul special al companiei de termoficare Colterm, Cristian Amza, a anunţat, luni, că din cauza zilelor geroase ...
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara luni discuţiile cu privire la modul în care pot fi modificate regulile ...