Şeful STS: Toţi românii ar trebui să aibă acces electronic la informaţii. Un astfel de program trebuie legiferat

Una dintre marile provocări în administraţie este ca toţi cetăţenii României să beneficieze de acces electronic la informaţii în mod unitar şi în toate domeniile, un astfel de program având nevoie de legiferare, a declarat, marţi, directorul general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, la conferinţa 'Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocraţiei în România. În avantajul cetăţenilor'.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 10:50
Şeful STS: Toţi românii ar trebui să aibă acces electronic la informaţii. Un astfel de program trebuie legiferat

‘Cred că, în acest moment, strategia de a satisface mai întâi nevoile primare ale cetăţenilor trebuie să ţină cont de unde se găseşte România şi de ce instrumente are nevoie. Eu, în clipa asta, consider că unul din marile challenge-uri este ca toţi cetăţenii României să beneficieze în mod unitar, în toate domeniile, de acces electronic la informaţii. În al doilea rând, şi asta se poate rezolva extrem de simplu, vorbim despre reutilizarea informaţiei şi să nu mai pun pe nimeni să aducă hârtie. Avem posibilitatea să creăm un program, dar trebuie legiferat obligatoriu. Dacă nu legiferăm, nu facem nimic. Un efort mare ar fi ca toată clasa politică, Parlamentul, să înţeleagă că un set de măsuri ar trebui legiferat şi pus ca în Constituţie – nu se schimbă decât prin referendum. Atunci cred avem o şansă să schimbăm ceva’, a afirmat Opriş.

Şeful STS a menţionat, totodată, că a fost şi rămâne un fan al desfiinţării Ministerului Comunicaţiilor şi crearea unei alte entităţi care să funcţioneze în baza unui contract care să pornească de la un guvern total apolitic.

‘Eu am fost şi rămân un fan al desfiinţării Ministerului Comunicaţiilor, fiindcă uneori împiedică. Trebuie să se hotărască între a administra resurse ale companiilor care produc bani şi a face politici publice în domeniul modernizării statului român. Dacă mulţi oameni vin şi recunosc acolo unde au greşit, s-ar putea să avem şansa să gândim cum să nu mai greşim. Sigur, ne putem uita la modelele din jur. Dacă m-aţi întreba acum, cred că este nevoie nu de un ‘Chief Information Innovation Office’, ci de un ‘Chief Information National Office’. Nu cred că acesta e ministerul. Cred că trebuie găsit un model similar, care, pe lângă recompensarea unor valori profesionale care să lucreze, să fie şi ceva de genul unui jurământ faţă de patrie ca, într-un timp rezonabil, să o aduc undeva mai sus. Un contract pornind de la un guvern total apolitic, poate un contract lăsat moştenire prin lege către o asemenea structură şi care să poată fi desfiinţată doar după un termen. Mi-aduc aminte că în Franţa a funcţionat un Minister al Informatizării Administraţiei. De ce? Nu informatizarea în sine e un scop, ci un instrument teribil. Eu aş zice că nu vreau să desfiinţăm birocratizarea, ci aş zice să o transformăm. Nu există nimic fără birocraţie, credeţi-mă! Oricât ne-am strădui şi oricât zgomot ar face micile şi marile companii, interesele financiare şi de altă natură, atâta timp cât nu debirocratizăm mai întâi clar, dar simplificând formularistica, nu cred că avem nicio şansă să rezolvăm ceva cu informatica. Noi încă nu ştim clar ce dorim’, a spus Marcel Opriş.

Reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ai organizaţiilor din domeniul IT&C şi ai instituţiilor de specialitate participă, marţi, la conferinţa ‘Chief Information & Innovation Office. Pentru eliminarea birocraţiei în România. În avantajul cetăţenilor’.

Potrivit organizatorilor (Comisia Pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Asociaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale – ADSI, Asociaţia Directorilor de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor – CIO Council, Comisia pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor şi Comisia pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului din Senatul României), scopul conferinţei îl reprezintă iniţierea unei structuri de tip Chief Information Innovation Office – CIIO pentru îmbunătăţirea şi inovarea proceselor operaţionale ale administraţiei publice, prin utilizarea celor mai adecvate realizări din domeniul IT&C şi a experienţei în e-guvernare a ţărilor dezvoltate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...