Şeful UniCredit dezminte speculaţiile privind o posibilă fuziune cu Societe Generale

UniCredit SpA se concentrează în întregime pe dezvoltarea organică, a afirmat marţi directorul general al băncii italiene, Jean-Pierre Mustier, dezminţind speculaţiile de pe pieţe privind o posibilă fuziune cu grupul bancar francez Societe Generale, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 sept. 2018, 13:28
Şeful UniCredit dezminte speculaţiile privind o posibilă fuziune cu Societe Generale

„Vreau să insist cu faptul că UniCredit are un plan de transformare ce vizează în întregime dezvoltarea organică. Conducerea băncii este 100% dedicată acestui obiectiv”, a declarat Mustier la o conferinţă desfăşurată la Paris.

Şeful UniCredit a pledat pentru bănci pan-europene mai mari, care să sprijine companiile şi economiile regiunii şi să contribuie la crearea de locuri de muncă. Mustier a citat Germania ca una din ţările în care băncile nu sunt suficient de mari şi de puternice pentru a răspunde necesităţilor pieţei.

„Cea mai mare economie din Europa nu are bănci capabile să sprijine IMM-urile, aceasta este o problemă. Nu este doar o problemă germană, este una europeană”, a afirmat directorul general al UniCredit. Acesta a adăugat: „Europa va avea succes dacă va avea bănci mai mari şi mai eficiente”.

Luna trecută, acţiunile UniCredit erau în creştere semnificativă la bursa de la Milano, după ce un cotidian financiar a publicat un articol conform căruia cea mai mare bancă italiană a angajat un consultant pentru o posibilă fuziune cu grupul bancar francez Societe Generale, o tranzacţie vehiculată prima dată în urmă cu doi ani.

Discuţiile între cele două bănci pentru a analiza posibilităţile de integrare şi achiziţie au continuat, susţine cotidianul financiar italian MF, fără a preciza care este sursa informaţiilor sale. UniCredit l-a mandatat pe Daniel Bouton, fost director general la Societe Generale care în prezent lucrează la Rothschild & Co., pentru a studia proiectul de integrare cu banca franceză având în vedere natura ‘delicată’ a discuţiilor, susţine MF. La rândul său, Societe Generale a angajat banca JPMorgan Chase & Co, susţine cotidianul financiar.

Speculaţiile cu privire la o posibilă fuziune cu Societe Generale au venit la scurt timp după ce francezul Jean Pierre Mustier a fost numit la conducerea UniCredit, în 2016. În luna iunie a acestui an, Financial Times informa că ambele bănci analizează o fuziune, precizând însă că discuţiile sunt într-un stadiu incipient.

Jean Pierre Mustier, care a fost directorul diviziei de corporate şi investment-banking la Societe Generale, vrea să extindă UniCredit după ce în ultimii doi ani a curăţat bilanţul băncii italiene. Chiar luna aceasta, Mustier declara că UniCredit va trebui să pornească, din nou, pe o traiectorie de creştere după ce îşi va atinge ţintele stabilite pe 2019. „Vrem să fim unul din câştigătorii pan -europeni”, a spus Mustier.

Potrivit cotidianul financiar italian MF, Jean Pierre Mustier crede în beneficiile unei fuziuni cu Societe Generale, care ar împinge banca într-o direcţie mai pan-europeană.

În schimb, directorul general de la Societe Generale, Frederic Oudea, a infirmat recent informaţiile referitoare la o posibilă fuziune cu o bancă străină. „Nu cred absolut deloc în fuziuni transfrontaliere în Europa”, a spus Oudea la o conferinţă organizată în luna iunie la Frankfurt. Oudea a atras atenţia asupra faptului că cerinţele de capital pentru instituţiile considerate prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească descurajează fuziunile băncilor mari de pe continent.

UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul italian este prezent şi în România prin UniCredit Bank Austria.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...