Şeful UniCredit, încrezător că băncile italiene vor ajuta la salvarea Veneto Banca şi Popolare di Vicenza

Directorul general al UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, s-a declarat încrezător că va fi găsită o soluţie pentru cele două bănci care se confruntă cu probleme financiare - Veneto Banca şi Popolare di Vicenza - cu ajutorul altor creditori italieni, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 12 iun. 2017, 08:31
Şeful UniCredit, încrezător că băncile italiene vor ajuta la salvarea Veneto Banca şi Popolare di Vicenza

Şeful celei mai mari bănci italiene conduce negocierile cu Executivul de la Roma şi autorităţile europene pentru a evita închiderea celor două bănci regionale, care ar fi mai costisitoare pentru sistemul bancar italian, au declarat joi pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

‘Văd întotdeauna jumătatea plină a paharului. Prin natura mea sunt un optimist şi sunt şi în acest caz’, le-a declarat Mustier jurnaliştilor când a fost întrebat dacă este încrezător că ar putea fi găsită o soluţie cu ajutorul altor bănci italiene.

Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare, dar autorităţile de concurenţă ale UE au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, susţin sursele.

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alţi creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deşi ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA şi Popolare di Vicenza sunt închise, susţin sursele.

Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord să înfiinţeze un fond numit ‘Atlas’, pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat.

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Veneto Banca SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...