Şeful UTI şi primarul Iaşiului, reţinuţi de DNA pentru dare, respectiv luare de mită

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că procurorii DNA i-au reţinut joi seara pe Tiberiu Urdăreanu, preşedinte al grupului de firme UTI, pentru dare de mită, şi pe Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi, pentru luare de mită, urmând a fi prezentaţi vineri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, anunţă Agerpres.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 20:14
Şeful UTI şi primarul Iaşiului, reţinuţi de DNA pentru dare, respectiv luare de mită

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile faţă de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) pentru dare de mită.

‘ Mardarasevici va depune o cauţiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia DNA, sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiaşi sumei de 50.000 lei, în favoarea DNA’, se arată într-un comunicat postat joi seara pe site-ul instituţiei.

De asemenea, DNA a dispus controlul judiciar pentru 60 de zile faţă de Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, pentru dare de mită.

‘În august 2013, în contextul implementării proiectului ‘Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi’, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii’, precizează DNA.

Procurorii susţin că acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici şi Urdăreanu, aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi daţi cu titlu de mită.

‘Demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi’, au reţinut anchetatorii.

DNA menţionează că, până în prezent, Nichita a primit: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013-2015; plata, în 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de acesta, alţi angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care şi Mardarasevici; beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

‘Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta ‘contribuţia’ UTI, iar 20% reprezenta ‘contribuţia’ IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC’, au constatat procurorii.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

După reţinere, Tiberiu Urdăreanu a spus presei că nu comentează acuzaţiile, în timp ce Gheorghe Nichita a afirmat că este nevinovat şi că nu a primit nimic.

Cei doi au fost scoşi din sediul DNA şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...