Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

România şi-a acoperit în primele patru luni necesarul de gaze naturale integral din producţia internă, astfel că nu a mai fost nevoită să importe din Rusia, a declarat marţi Gabriel Selischi, membru în Executive Board responsabil pentru Upstream la OMV Petrom, citat de Mediafax. 
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 11:38
Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

Producţia locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz şi OMV Petrom.
„În ultimii ani, şi la Petrom, dar şi împreună cu colegii de la Romgaz am susţinut cauza stabilizării producţiei de petrol şi gaze în România. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce priveşte Petrom, am reuşit ca doi ani consecutiv să creştem producţia. Aşadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulţi ani de descreştere, am crescut producţia şi am repetat această performanţă şi în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, România şi-a acoperit necesarul, astfel încât nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstraţie clară a stabilizării producţiei în ceea ce priveşte gazul şi petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiţii şi de o legislaţie aferentă”, a precizat Selischi.

În opinia sa, sistemul românesc este vulnerabil la fiecare creştere semnificativă a cererii de gaze naturale.
În prezent, consumul anual de gaze al României se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi.

Potrivit angajamentelor luate de statul român în faţa FMI şi UE, piaţa consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total până în anul 2018, moment la care preţul gazelor din producţia internă trebuie să atingă convergenţa cu piaţa.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începând cu 2002 și până în prezent, „sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanţat”.

Guvernul estima însă că, per ansamblu, sectorul energetic are nevoie de un efort investiţional de 70 până la 100 de miliarde de euro până în anul 2035, mai scrie Mediafax.

„Sectorul energetic trece printr-o transformare fără precedent. Schimbările intervenite la nivel European, recentele modificări legislative pe plan naţional care au avut un impact semnificativ asupra surselor de energie regenerabile, descoperirea de noi resurse de gaz, perspectiva unei noi etape de liberalizare a pieţelor de energie, necesitatea respectării obiectivelor UE în domeniul mediului înconjurător precum şi planificata strategie energetică vor avea un impact profund asupra modului de funcţionare a pieţelor de energie în următorii ani, Această transformare trebuie să fie susţinută în deceniul următor prin investiţii semnificative în noi active energetice”, spun oficialii Consiliului Investitorilor Străini.
De asemenea, companiile din sectorul energetic în care investitorii străini joacă un rol important au contribuit în anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ 3 miliarde euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevențe și plăți ale angajaților.

La rândul său, Eric Stab, vice-președinte FIC și Coordonator al Grupului de lucru pentru energie, Chairman & CEO, GDF Suez Energy Romania, este de părere că declinul producţiei de gaz reprezintă o provocare majoră şi totodată că este foarte dificil de anticipat cum vor arăta investiţiile în sectorul energetic în următorii cinci ani, pentru că acest aspect depinde de mai mulţi factori. Potrivit lui Stab, este necesar ca societăţile energetice să investească în capacităţile de transport, dar şi în eficienţă energetică, unde România are un decalaj foarte mare în faţa altor state membre UE.
Reţelele termice reprezintă un alt domeniu unde trebuie efectuate investiţii, spune Stab.

În plus, Consiliul Investitorilor Străini a subliniat necesitatea promovării investiţiilor în sectorul energiei şi a semnalat provocările legislative şi de reglementare cu care se confruntă această industrie pentru atragerea de investiţii suplimentare, necesare modernizării acestui sector „esenţial al economiei româneşti”.

Consiliul Investitorilor Străini este asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. CIS şi-a început activitatea în 1997 şi numără 117 societăţi comerciale ale căror investiţii cumulate în România reprezintă aproximativ două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 şi până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...